Útikalauz anatómiába

Anyatej vagy tápszer? Előnyök, hátrányok

2016.08.02. 09:41

A kismamák többsége egyetért abban, hogy aki csak teheti, táplálja anyatejjel a gyermekét, legfeljebb ennek módjában és időtartamában vannak véleménykülönbségek. Annyira, hogy manapság már lelkiismereti kérdéssé vált a szoptatás, lassan már rosszabb anyának érzi magát, aki valami miatt kezdettől vagy egy idő után mégis a tápszert választja vagy emellett kénytelen dönteni. Tekintsünk el ezektől a rosszízű vitáktól, nézzük a csupasz tényeket, mi minden szól a szoptatás és mi a tápszeres táplálás mellett!

utikalau_anatomia_szoptatas_versus_tapszer.jpg
Lássuk az anyatej kontra tápszer vita legfontosabb érveit!


Öt fontos érv az anyatej mellett

  • Édesanyja teje a csecsemő számára a legjobb táplálék, mert az összetétele együtt változik a baba fejlődésével. Az első cseppektől, az immunerősítő ún. előtejtől kezdve a bőségesen termelődő, tápanyagokban gazdag érett tejig mindig éppen olyan, amire a kicsinek szüksége van.

  • Az anyatej mindig elérhető, olcsó, különösebb előkészületek nélkül is mindig a legmegfelelőbb hőmérsékleten, sterilen kaphatja a baba. Könnyen emészthető, még éjszaka is hamar megnyugtatható vele a baba, az etetés nem zavarja meg sokáig a család pihenését.

  • Olyan létfontosságú tápanyagokat, antitesteket, vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz az anyatej, amelyek nemcsak fedezik a csecsemő táplálékigényét (féléves koráig kiegészítés nélkül is), hanem erősítik a szervezete védelmi rendszerét, védik a fertőzésekkel, betegségekkel, allergiás érzékenységekkel szemben. A szoptatott csecsemők ritkábban és rövidebb ideig betegek, egyenletesebben fejlődnek, kevésbé fenyegeti őket a bölcsőhalál.

  • A szoptatás megalapozza és erősíti a kicsi és édesanyja közti kötődést, mindkettejük pszichés egészségének, önbizalmának jót tesz, ami későbbi életükre is kihathat.

  • A szoptatás jót tesz az anya egészségének is: olyan hormonok termelődését indítja be, amelyek gyorsítják a méh összehúzódását, a szülés utáni regenerálódást, valamint hozzájárulnak a szülés utáni depresszió elkerüléséhez. A szoptatáshoz szükséges energiatöbblet segíti a nő szülés előtti alakjának visszanyerését. Azokat a nőket, akik szoptattak, kevésbé fenyegetik a női daganatok és a csontritkulás.

Öt ok, amiért a tápszeres babák szüleinek sem kell elkeserednie:

  • Előfordul, hogy az anya egészségi okok miatt nem tud szoptatni, nem termelődik elegendő teje, esetleg tejjel átadható fertőzése, krónikus betegsége van, vagy folyamatosan gyógyszereket kell szednie. Ilyenkor a kicsi korának, fejlettségének leginkább megfelelő tápszer biztonságos megoldást kínál.

  • Nem ritkán egzisztenciális okok miatt marad el a szoptatás, például, ha a családban az anya a kereső fél, és mielőbb vissza kell mennie a munkahelyére. Az is egyre gyakoribb, hogy az apa marad otthon a babával. Ezekben az esetekben a tápszerrel cumiztatva nemcsak az anya, hanem az apa vagy más családtag is tökéletesen elláthatja a kicsit.

  • A tápszeres babák etetése nem kizárólag az anya feladata, abban örömmel részt vehet az apa, sőt a nagyszülők is, így a szeretetteljes kötődés többekkel megalapozódhat.

  • A jól kiválasztott (gyermekorvos által ajánlott) tápszer kielégíti a baba igényeit, jól mérhető az elfogyasztott étel mennyisége, ami megnyugtató lehet a szülők számára. A minősége, összetétele mindig egyforma, nem kell aggódni amiatt, hogy az anya által elfogyasztott, netán puffasztó vagy erősen fűszeres élelmiszer hatást gyakorol az anyatejre.

  • A tápszeres babák napirendje általában könnyebben kialakítható, többnyire hamarabb alusszák át az éjszakákat is. A cumisüvegből a kicsit bárhol, nyilvános helyen is meg lehet etetni (nem vált ki vitát, ami a szoptatásról sajnos nem mondható el), így a tápszer nagyobb mozgásszabadságot biztosít a család számára.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.01.24. 15:17:01

Bocsánat, de az anyatejbe nincs időzítő téve, ami 6 hónap 1 nap után csörög, hogy hahó, mostantól kivonom a vasat, tessen bőszen hozzátáplálni.
süti beállítások módosítása