Útikalauz anatómiába

Legyőzhető a hepatitis C?

2016.07.26. 09:49

A hepatitis C vírus által okozott krónikus májgyulladás az egész világon komoly egészségügyi problémát jelent. A fertőzés egyes esetekben májzsugorodáshoz, májelégtelenséghez vagy akár májrák kialakulásához is vezethet. Sokan nem tudnak még róla, pedig a betegség ma már eredményesen gyógyítható!

hepatitis-c.jpg
Így győzhető le a sikeres hepatitis C vírus!


Mi a jelentősége a hepatitis C vírus fertőzésnek?

A krónikus C vírus hepatitis (májgyulladás) globális népegészségügyi problémát jelent. Világszerte az összes májsejtes rák (májrák) 80 %-áért a krónikus B vagy C vírus fertőzés a felelős. A 4. leggyakoribb daganatos betegség a világon és kifejezetten rossz a kimenetele.

Hogyan terjed a fertőzés?

Elsősorban vérrel, vérkészítményekkel, véres eszközökkel (transzfúzió, szervtranszplantáció, eszközös orvosi beavatkozások, fogászati kezelések, vénás és orrba felszippantott drogok használata során) terjed. Ezért kerülni kell minden olyan eszköz közös használatát még a családon belül is, ami véres lehet és sérülést okozhat (pl. fésű, fogkefe, borotva). Ritka a szexuális átvitel, ennek valószínűségét azonban növeli a szexuális partnerek gyakori váltogatása és a férfiak közötti homoszexuális kapcsolat. Az anyáról magzatra történő átvitel még ritkábban fordul elő.

Milyen a betegség természetes lefolyása?

A fertőződés után heveny májgyulladás alakul ki, ami a fertőzöttek 80 %­-ában semmilyen tünetet nem okoz, némán zajlik és a megbetegedettek. 20%-a spontán meggyógyul, kezelés nélkül. A többieknél azonban krónikus májgyulladás alakul ki, ezeknél az eseteknél 30%-ban nem progrediál a májgyulladás, 40%-ban változó gyorsasággal, 30%-ban pedig gyors lefolyással májzsugorodáshoz vezet. A májzsugorodás esetén évente 2-4%-ban májrák, 5%-ban pedig májelégtelenség vezet halálhoz.

Lehet kezelni a krónikus C vírus májgyulladást?

Sokan nem tudnak még róla, de ma már eredményesen gyógyítható a betegség. A magyar kezelési protokoll szerint a kezelést még nem kapott (ún. naiv) betegeknél először interferon alapú (pegilált interferon injekció és ribavirin tabletta kombinációja) kezelést adhatunk, ami inkább a kezelésre jól reagáló, alacsony kiindulási vírusszámú betegeknél hatásos. Ők 90%-ban gyógyulhatnak, de a kezelés hosszú (6-12 hónap) és számos mellékhatás jelentkezhet. A nem jól reagálóknál le is állítjuk ezt a kezelést.

2013-tól már Magyarországon is elérhetők a direkt vírusellenes gyógyszerek, amelyek jól tolerálhatók, előrehaladott májbetegség esetén is nagy hatékonyság (95% feletti gyógyulási arány) érhető el rövid idő (8-24 hét) alatt, amennyiben megfelelő kombinációban adjuk. Sajnos az anyagi tényezők miatt nálunk jelenleg még csak súlyos betegek kapják meg gyorsan ezt a kezelést, a többiek várólistára kerülnek.

Mit tehet az egészségéért, akinek várnia kell a kezelésre?

Fontos tudni, hogy az egyes májkárosító hatások összeadódnak. Az alkoholfogyasztás lényegesen gyorsítja a betegség lefolyását és növeli a májzsugorodás és májrák kialakulásának esélyét, ezért krónikus vírusos májgyulladás esetén teljes alkoholtilalom szükséges. Szintén rossz hatása van az elhízásnak és a következményes zsírmáj kialakulásának is. A rendszeres könnyű-közepes intenzitású sport és a mediterrán étrend segítségével a normális testsúly tartása mindenkinél az egészség megőrzésének kulcsa, így a májgyulladás progresszióját is gátolhatja. Fontos az esetleges társbetegségek kezelése is, pl. a vércukor normalizálása.

A rettegett vírus legyőzhetővé vált?

A szervezett szűrések és megfelelő interferonmentes kezelések bevezetésével a betegség a feketehimlőhöz hasonlóan eliminálható lenne, az úgynevezett sikeres vírus legyőzése csak szervezési és anyagi kérdéseken múlik.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása