Útikalauz anatómiába

A nyár 5 leggyakoribb nőgyógyászati betegsége

2016.07.19. 09:37

Nyári hőség, strandolás, fesztiválok, alkalmi flörtök, kapcsolatok… A könnyű kikapcsolódás kellemetlen nyomokat hagyhat szervezetünkben, különösen a legérzékenyebb női területeken, ezért még ebben a lazább időszakban is érdemes körültekintőnek lennünk. Összegyűjtöttük az 5 legjellemzőbb nyári nőgyógyászati betegséget, amelyeknek tüneteiket és gyógymódjukat is eláruljuk.

nyari_strandszezon.jpg
Íme, a nyár leggyakoribb nőgyógyászati betegségei!

1. HÜVELYGYULLADÁS

A hüvelygyulladás a női betegségek közül a leggyakoribb. A hüvely saját baktériumflórával rendelkezik, amely jó esetben mikrobiológiai egyensúlyban van, a kórokozók megtelepedését akadályozva véd a fertőzésektől. Ha azonban ez a mikroflóra sérül, a kórokozók elszaporodhatnak. A legtöbb hüvelyi fertőzés nemi érintkezéssel terjed, de a szervezetben élő kórokozók aktivizálódása is kiválthatja. Hüvelygyulladást okozhat bakteriális fertőzés (pl. bélbaktériumok), élősködők (pl. trichomonas vaginalis), sarjadzógomba (pl. candida) és vírusok (pl. herpesz, humán papillóma vírus). Növeli az esélyt a hüvelygyulladásra a gyakori partnerváltás, az anális közösülés, a partner ivarszerveit érintő fertőzés (pl. idült prosztatagyulladás és húgycsőgyulladás).

Tünetei:

Legjellegzetesebb tünete a szokásosnál bővebb, megváltozott színű, szagú és állagú hüvelyi folyás, illetve az intim testrészeken jelentkező irritáció, viszketés, égető érzés. Ezeket a tüneteket hasi szúró vagy görcsös fájdalom is kísérheti.

Gyógymódok:

A kezelés módja függ a kiváltó októl, az azonosított kórokozótól. Történhet szájon át szedhető antibiotikumos vagy gombaellenes, gyulladáscsökkentő stb. gyógyszerrel, helyileg alkalmazott kenőcs, hüvelykúp, tabletta segítségével is. Ha a beteg kapcsolatban él, bizonyos esetekben a kezelésnek ki kell terjednie a partnerére is, és a vaginózis teljes gyógyulásáig ajánlatos a közösüléskor az óvszer használata is.

 

2. HÚGYÚTI FERTŐZÉS

A nyári időszakban a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók húgyhólyag-gyulladást okozhatnak, mely a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhet.

Tünetei:

A nők közel 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken, vagyis görcsös vizelési ingeren, amely azonban nem jár vizelettel. Előfordulhat, hogy csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében, előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is lehetséges. Ha a fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezik.

Gyógymódok:

A tünetek megjelenésekor alapvető a teljes vizelet, üledékvizsgálat elvégzése, súlyosabb tünetek, visszatérő fertőzések esetében célszerű vizelettenyésztést is kérni a laboratóriumtól. Ezt követően elrendelhető az antibiotikus kezelés. Emellett megelőzésként is a legfontosabb a bő folyadékfelvétel, ami hígítja a vizeletet és így csökkenti a baktériumok koncentrációját is. Enyhíthetik a tüneteket a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók és a gyógyteák is.

 

3. CHLAMYDIA-FERTŐZÉS

A chlamydia több szervet megbetegítő, sejten belül élősködő baktérium, amely főként a nemi szerveket és húgyutakat fertőzi meg. A chlamydia trachomatis az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség kórokozója, illetve nőknél a sterilitás vezető kóroki tényezője.

Tünetei:

A legtöbb betegnek nincsenek tünetei, a férfiak 50, a nők 80 százaléka tünetmentes. Ha a tünetek mégis megjelennek, akkor vizelési fájdalom, zavaros vizelet, nőknél szagtalan, nyákos-gennyes hüvelyi, férfiaknál húgycső-váladékozás, folyás jelentkezhet.

Gyógymódok:

Az antibiotikum az esetek 95 százalékában hatékony, ha a kezelés időben kezdődik. Mindkét partnert kezelni kell, mivel a fertőzés ismét elkapható a nem kezelt féltől. Ha már volt valakinek chlamydia fertőzése, és azt hatékonyan kezelték, az nem jelenti, hogy ezáltal örök védettsége van.

 

4. HERPES GENITALIS

A nemi szervek HSV-fertőzése első alkalommal súlyos és elhúzódó lehet, többszörös fájdalmas hólyagokkal a nemi szervek körül. Gyakori kísérő tünet a láz és általános elesettség, egyesekben égő érzés vizeléskor, azonban a fertőzött személyek egy része teljesen tünetmentes. A herpes genitalis férfiaknál valamivel gyakoribb, száma igen változó (egy élet során elérheti a százat is).

Tünetei:

A nemi szerveken fellángoló herpesz bevezető tünete a bizsergés, kellemetlenség, viszketés vagy csípőtáji fájdalom, ami a hólyagok megjelenése előtt órákkal vagy 2-3 nappal korábban is felléphet. Ezután jelennek meg a nemi szervek bőrén és nyálkahártyáján a vörös peremmel körülvett fájdalmas hólyagok, melyek hamar felszakadnak, és fekélyeket hagynak maguk után. Hólyagok lehetnek a combokon, az ülepen vagy a végbélnyílás körül is. Nőknél hólyagok alakulhatnak ki a szeméremajkakon, a hüvelyben és a méhnyakon.

Gyógymódok:

Sajnos nincs végeleges gyógymód a herpesz ellen, de gyógyszerrel a tüneteket enyhíthetők, ill. csökkenteni tudjuk a fertőzés továbbadásának a lehetőségét. Az óvszer hatékonyan tudja mérsékelni a fertőzés kockázatát.

 

5. SAVHÁZTARTÁS FELBORULÁSA

A melegben gyakrabban tisztálkodunk, azonban ilyenkor is érdemes kerülni a parfümös törlőkendők, illatosított szappanok és tusfürdők, intimspray-k használatát. Ezek a lúgos vegyhatású tisztálkodó szerek ugyanis megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját, ezzel szinte utat nyitnak a kórokozóknak. A gyakori hüvelyöblítés helyett is inkább csak a tiszta vizes zuhany és a bidé használata ajánlott.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuki123 2016.07.19. 17:24:14

Férfiként sosem értettem, hogy lehetséges ez....

Főleg úgy, hogy a lányok nők a puncijukat úgy védik mint egy kis ékszerdobozt.
bugyi, tampon, betét, intimmosakodó, gugolva pisi, állva pisi...kutyámfüle

Ehhez képest a férfiak fasza ki van téve a fertőzés

dugáskor is nem arra kell figyelni, hogy megfertőzzük a lányt, hanem hogy a baktérium tanyába bele ne dugjuk, és nehogy megfertőzzön a nő.
süti beállítások módosítása