Útikalauz anatómiába

5 házi praktika a nyári fülfájásra

2016.07.12. 09:42

Ha strandolás után gyakran eldugul, zúg vagy fáj a fülünk, azzal egyáltalán nem vagyunk egyedül: a kínzó fülpanaszok a nyár jellegzetes kellemetlenségei közé tartoznak. Szerencsére, ha megfigyeljük a kiváltó okokat, jó eséllyel elkerülhetjük a gyötrő fülfájást. Akkor se essünk kétségbe azonban, ha már megtörtént a baj! Összegyűjtöttünk öt bevált házi praktikát fülfájás esetére.

utikalauzanatomiaba_fulfajas.jpg

Íme, 5 hatékony házi praktika a nyári fülfájás kezelésére!

A fürdőzés örömeit nemegyszer rontják el a strandolást követően jelentkező fülpanaszok: a fülzúgás, a füldugulás vagy – főleg gyerekeknél – a fájdalmas, heveny, nyári hallójárat-gyulladás, közismertebb nevén az úszófül.

Strandolás után fülfájás?

Füldugulást okozhat a vízben való hosszas tartózkodás során a szűk hallójáratba kerülő víz, illetve a fülben lévő nyomásviszonyok átmeneti megváltozása is.

A fürdőzés során felázik a fül finom bőre, kimosódik, feloldódik az a zsíros váladék, amelynek elsődleges feladata a hallójáratok védelme. A megpuhult bőr ellenálló-képessége gyengébb, így könnyebben találnak utat maguknak a különböző kórokozók és gyulladáskeltő baktériumok.

Sokan érzékenyek az uszoda vizének klórtartalmára is, ami szintén gyakran vált ki irritációt.

Nyári fülfájást, fülgyulladást okozhatnak ezen kívül a légúti fertőzések, ritkábban az allergiás orrnyálkahártya-gyulladások szövődményei, a rosszul beállított légkondicionáló ártalmai, a fülbe került idegen test vagy a felszaporodott fülzsír miatti elzáródás is.

A bajt átmeneti halláscsökkenés, fülzúgás, fájdalom, irritáció (a hallójáratok finom bőrének duzzanata, viszketése) füldugulás, hőemelkedés, láz jelezheti. Az „úszófül” kellemetlenségeit kis odafigyeléssel nagyrészt megakadályozhatjuk, de ha a tünetek kialakult gyulladásra utalnak, mindenképp érdemes felkeresnünk egy gyakorlott fül-orr-gégész szakorvost.

Hogyan kerülhetőek el a nyári fülpanaszok?

Óvjuk a fülünket a belekerülő, különösen pedig a benne pangó víztől: úszáshoz használjunk speciális füldugót, és rázzuk ki fülünkből a vizet, ha strandolás közben belemenne!

Fürdés után gondosan szárítsuk meg a fülünket, törölközővel gyengéden felitatva, de akár hajszárítóval is.

Ha nincs semmi panaszunk, lehetőleg ne avatkozzunk bele a fül természetes öntisztuló folyamatába, ne bolygassuk meg a fül természetes védőrétegét. Egyébként sem ajánlatos semmivel sem belenyúlni a fülbe, sem körömmel, sem más hegyes tárggyal, még fültisztító pálcikával sem! Ezekkel ugyanis egyrészt sérülést okozhatunk, másrészt beljebb toljuk, összetömörítjük a fülzsírt, ami füldugulást, pangást okozhat, sőt fülgyulladáshoz is vezethet. Az esetlegesen beszáradt fülzsírt a speciálisan erre való, olajos fülspray-vel lazíthatjuk fel legkönnyebben.

Öt házi praktika fülfájás esetére

Ha az elővigyázatosság ellenére sem sikerül megúsznunk a nyári fülfájást, néhány házi praktika segítségével hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat, ameddig nem tudunk orvoshoz fordulni.

1. Természetes gyulladáscsökkentők

A friss fokhagyma, a gyömbér és a bazsalikom összetevői között hatékony fájdalomcsillapító és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatóanyagok is annak. Összetörve, kevés növényi olajban megmelegítve kioldódnak ezek az anyagok, a kihűlés után ebből az olajból ajánlanak néhány cseppet a fájós fülbe cseppenteni. Fontos tudni azonban, hogy dobhártya perforáció esetén a hallójáratba csak az orvos által javasolt fülcsepp alkalmazható!

2. Növényi olajok

A természetes gyógymódok hívei több növényi olajat is használnak a fülfájás enyhítésére. Ilyen az olíva-, az eukaliptusz-, a borsmenta- és a teafaolaj, amelyeket enyhén melegítve közvetlenül a fülre kenve, vagy forró vízbe csepegtetve, inhalálással belélegezve alkalmaznak.

3. Melegítési ötletek

A helyi melegítés enyhíti a fájdalmat és serkenti a vérkeringést. A fájós fül melegítése történhet meleg vizes flakonnal, meleg hajszárítóval, vasalóval átmelegített törülközővel vagy kis sózsákkal is. A fül melegítése jó megoldás lehet  nátha okozta fülkürt hurut esetén, hallójárat-gyulladás és fülzsír okozta füldugulás esetén az alkalmazása azonban nem tanácsos!

4. Ecetes, alkoholos fertőtlenítés

Ecetet vagy almaecetet alkoholba keverve természetes helyi fertőtlenítőszert kaphatunk, amelyből – a természetes megoldások hívei szerint – néhány cseppet kell a fertőzött fülbe juttatni, naponta 2-3 alkalommal. A módszer lázas állapot esetén nem javasolt. Ha a fájdalom1-2 napon belül nem enyhül, mindenképpen keressünk fel egy fül-orr-gégész szakorvost.

5. Sok-sok C-vitamin

A kórokozók elszaporodása és a kialakulóban lévő gyulladás ellen jó megoldás a szervezet természetes védekező rendszerének erősítése is. Ennek érdekében együnk minél több magas C-vitamin tartalommal bíró, friss gyümölcsöt és zöldséget. Ezek mellett pedig jó megoldás lehet a természetes antioxidánsként is számon tartott echinacea fogyasztása is.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballagi György · www.ballagi.com 2016.07.13. 12:09:41

Szerintem nem kéne kockáztatni és megvárni, amíg fülgyulladás lesz a strandolás, fürdés vége - akárhol. Van egy kiváló védő fülcsepp az ilyen esetek kivédésére, amely megakadályozza, hogy víz kerüljön a hallójáratba. A "láthatatlan füldugó" vízhatlan bevonatot képez a hallójáratban, ugyanakkor a hallást teljes mértékben megtartja. A nevét nem írom ide, mert az reklámnak számítana, de rá lehet keresni a láthatatlan füldugóra. :) /Dr. Ballagi György - gyógyszerész/

Tanácsos úr 2016.07.13. 15:06:09

42 év fül-orr-gégészet után:
Majdnem minden hülyeség, különösen a füldugó. Ebben az alkoholos, ecetes dologban van valami, de nem úgy, ahogy itt szerepel.

A biztos megoldás: A nap végén, amikor már nem megy az ember többet a vízbe, kiszárítja a hallójáratát. Belecseppent pár alkoholos-ecetes fülcsepet a felfelé tartott fülébe és a fülkagyló rázogatásával eléri, hogy cseppek bejussanak a dobhártyáig. Aztán lefelé fordítja az érintett fület és ugyancsak a fülkagyó mozgatásával "kirázza" a felesleges fülcseppet. A fül kicsit ég utána, de nem veszéyes. Aki ezt nap-nap után megteszi, sosem kap többé uszoda-otitiszt. (Használható tidztálkodás, fejmosás, stb után is.)

A legjobb ilyen fülcsepp a Normison a Sigmapharm-tól. Ha nem elérhető, kikeveri a patikárius, ha csak egy kicsit is akarja. Nézzetek rá szépen. Ez van benne:
4,5 % Acid acet
1 % Panthenol
70 % Isopropanol Alc.
Aqua ad 100 %

Amatőröknek minden más tilos. Amit írtam az nem hozzászólás valami vitához, hanem a törvény maga. Majdnem olyan szent, mit a tízparancsolat.
süti beállítások módosítása