Útikalauz anatómiába

10 dolog, amit a csókolózásról mindenképpen tudni kell

2016.02.11. 10:59

Egy szenvedélyes csók alatt egész baktériumtelepek cserélnek gazdát, mi mégis nap mint nap csókolózunk.

kissing.jpg
Miért maradt fenn ez az olykor sok veszélyt magában rejtő szokás? Honnan ered a csókolózás szokása? Miért csókoljuk meg azt, akit szeretünk?

1. A csókolózás tudománya, a filematológia az elmúlt években önálló tudománnyá nőtte ki magát.

2. Egy átlagos ember 20.160 percet tölt életében csókolózással.

3. A leghosszabb csók világrekordját 58 óra 35 perc 58 másodperccel egy Thaiföldi pár, Ekkachai Tiranarat és Laksana Tiranarat döntötte meg 2013. február 12. és 14.-e között.

4. A csókolózás egészséges. Egy átlagos csókolózás során 2-3 kalóriát, míg egy heves csókolózás során akár 6 kalóriát is eléget a szervezetünk percenként. A csókolózás áldásos hatása között tartjuk számon a koleszterin szint és a fogszuvasodás kockázatának csökkenését.

5. A csókolózás csökkenti a stresszt. Akik többet csókolóznak, jobban viselik a stresszt és a párkapcsolatukat is mélyebbnek és stabilabbnak értékelik.

6. A csókolózás evolúciós gyökere a szájon át történő etetésben keresendő, ami megfigyelhető a madaraknál, a csimpánzoknál, gorilláknál. Amellett, hogy a táplálék előemésztésében játszik szerepet, az egészséges felnőtt egyed nyála sok hasznos anyagot tartalmaz.

7. Tanult vagy ösztönös? Bár sokak szerint a csókolózás egy ösztönös viselkedési forma, ellent mond ennek a tény, hogy bizonyos gyűjtögető-vadászó társadalmakból teljesen hiányzik ez a szokás.

8. A francia csókot – vagyis a hosszú ideig tartó nyelves csókot – egy Pays de Mont nevű francia kisvárosban "találták fel", ahol állítólag az orális örömökre cserélték fel a szexuális együttlétet, így védekezve a túlnépesedés ellen.

9. A csók segít a párválasztásban: az első heves csók megpecsételheti a pár sorsát, ugyanis a csók ízéből, illatából, hangjából és az érintésből hamar kiderül, hogy a pár tagjai vonzódnak-e igazán egymáshoz. Helen Fischer, a New Jerseyben lévő Rutgers Egyetem antropológusa szerint a csókolózás során létrejött genetikai információcserének három szerepe van: segít a társ kiválasztásában, hozzájárul a bizalom és a kötődés kialakulásához, és biztosítja az elköteleződést a mindennapok göröngyös útján.

10. A házasságkötést követő csók nem a szerelmet hivatott jelképezni. Ez a szokás az ókori Rómából ered, ahol is a csók a szerződések megkötését pecsételte meg.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puller István 2016.02.12. 00:07:24

Tájföldi.
Mondja, asszonyom, kérhetnék egy autogramot?

Burgermeister 2016.02.12. 06:11:03

A 4. pont ugy hülyeség ahogy van, mármint ami a kalóriára vonatkozik.

Inkák földjén 2016.02.12. 07:47:04

"Miért maradt fen" .... fen??? Max. a kést fenik.

Ricordo 2016.02.12. 08:05:58

"a csókolózás során létrejött genetikai információcsere" WTF? Micsoda hülyeség már ez?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2016.02.12. 08:49:25

Véletlenül sem mondanám, hogy smittpálozott a szerző, de azért elég sok az átfedés no: mrbloodbunny.blog.hu/2015/07/27/frivol_tudomany

Void Bunkoid 2016.02.12. 09:29:34

Sztm semmi baj a Tájfölddel, ha Dubaj lehet Dubaj, akkor ez is helyes :)

SHJ 2016.02.12. 14:49:48

8. pont: "A francia csókot – vagyis a hosszú ideig tartó nyelves csókot – egy Pays de Mont nevű francia kisvárosban találták fel, ahol az orális örömökre cserélték fel a szexuális együttlétet, így védekezve a túlnépesedés ellen." Ezek alapján gyanús lehetett volna, hogy a francia csók valami mást jelent, nem? :)
És egyébként meg mi az, hogy "ott találták fel"???

5. pont: hát ez meg milyen következtetés?! Nem lehet, hogy az említett párok azért csókolóznak sokat, mert a párkapcsolatuk mélyebb és stabilabb, és nem fordítva???

cardiobascuralis 2016.02.12. 14:55:48

Lehetne egy olyan is, hogy szenzációhajhász idióta bloggereknek mit kell tudni a helyesírásról.

Pl. hogy a nap mint nap kifejezésbe nem kell vessző. A fenn 2 n, utána nem kell vessző. A dátumot NEM így kell írni, kettőből 2 hiba.

Valamint az idióta baromnak azt is meg kellene tanulnia, hogy a kalória és a KILOkalória közt pont ugyanaz a viszony, mint a méter és a kilométer között. 2-3 kalóriát nagyjából egy lélegzetvétellel veszítesz.

A 6. és 7. pont ellentmond egymásnak.
A 10. pont faszság.

"A francia csókot – vagyis a hosszú ideig tartó nyelves csókot – egy Pays de Mont nevű francia kisvárosban találták fel"
Lófaszt.
süti beállítások módosítása