Útikalauz anatómiába

Az arcüregek titkai: orrfolyástól fülfájásig

2016.02.09. 11:51

A tüsszögéssel, náthás tünetekkel járó megfázást legtöbben a tél természetes velejárójának, csak szokásos bosszúságnak tekintjük. Arra azonban már fel kell figyelnünk, amikor láz, erős fej- és fülfájás jelzi, hogy az orrjáratokból a fertőzés átterjedt a mélyebb arcüregek, sőt, a fülkürt és a középfül felé is. Mi történik ilyenkor ezen az arasznyi területen?

dreamstime_m_50841013.jpg

A vírusos légúti fertőzések nyomán kialakuló nátha, orrfolyás, orrdugulás, vagyis orvosi nevén rhinitis, az orrnyálkahártya gyulladása magában is kellemetlen, de nagyon gyakran együtt jár a szem irritációjával, könnyezéssel, kötőhártya gyulladással is, és nemegyszer érinti a garatmandulákat és az alsóbb légutakat is, gyulladást okozva a hörgők területén. A „dáthás” tüneteket, vagyis az orrnyálkahártya duzzanatát és a váladék felszaporodása miatti orrdugulást nemegyszer kínzó fejfájás, láz és heves fülfájás is követi. Ez utóbbi tünetek azt jelzik, hogy az eleinte csupán az orr járatait érintő egyszerű náthából szövődményes gyulladás, bakteriális felülfertőződés alakult ki az orr melléküregeiben, vagyis az arc- és homloküregben illetve a fülkürtben és középfülben.

Feszítő, „tapintható” arc- és homlokfájdalom

A melléküreggyulladás (sinusitis) az arckoponya üregeiben, vagyis az orrmelléküregekben, az arc- és a homloküregben lévő nyálkahártyák gyulladásos megbetegedése. Erre utal, ha a színtelen, vízszerű orrváladék sárgásra, vagy zöldesre színeződik, a beteg lázra, erős köhögési ingerre, fejfájásra, az arcon feszítő érzésre panaszkodik, az érintett terület fájdalmas, nyomásra érzékeny. Meglehetősen gyakori megbetegedés, ráadásul akadnak, akiknél anatómiai okok (szűk járatok, orrpolip, orrsövényferdülés, stb.) miatt az átlagosnál gyakrabban jelentkezik. A leggyakoribb kiindulópontja a náthás orrdugulás, mert a szokottnál bőségesebben termelődő orrváladék az orrnyálkahártya duzzanata miatt nem tud megfelelően kiürülni, és az orrmelléküregekben gyülemlik fel. Ebben a zárt, meleg, nyirkos térben a pangó orrváladék ideális táptalajt nyújt a gyulladást kiváltó baktériumoknak. A helyzet tovább romlik az arcüreg nyálkahártyájának duzzanata miatt, hiszen ez még inkább akadályozza az arcüregekben egyre mélyebbre kerülő váladék kiürülését. Melegítés, párásító inhalálás, nyákoldás, duzzadáscsökkentő hatású orrcseppek segítenek, hogy az arcüregekben felgyűlt váladéktól mielőbb megszabadulhassunk. Elhúzódó, visszatérő esetben pedig mindenképpen érdemes utánajárni az esetleges anatómiai okoknak egy alapos fül-orr-gégészeti vizsgálattal.

Ha fáj a gyerek füle...

Különösen gyermekkorban gyakori, hogy a náthával, torokgyulladással induló felső légúti megbetegedésből középfülgyulladás is kialakul. A szövődménynek anatómiai oka van, kisgyermekeknél ugyanis a duzzadt orrmandula és az arcüregek olyan közel esnek az orrgaratot a középfüllel összekötő fülkürthöz, hogy könnyen átterjedhet azokra is a nyálkahártya-gyulladás. Nem véletlen, hogy iskolás korig az akut gennyes középfülgyulladás az egyik leggyakoribb gyermekbetegség. Ilyenkor a dobüreghez vezető úgynevezett Eustach-kürt belső nyálkahártyája is begyullad, beduzzad, ami leszűkíti, bezárja ezt a járatot, így a dobüregben pangó, gyulladásos váladék felgyülemlik, fájdalmasan feszítve a dobhártyát. A betegség vezető tünete, különösen a gyerekek esetében a nagyon intenzív fülfájdalom, halláscsökkenés, láz, amelyet nyugtalanság, émelygés, hányás, is kísérhetnek. Az időben felismert, enyhe középfülgyulladás lohasztó orrcsepp és antibiotikum alkalmazásával kezelhető, néhány nap alatt gyógyul, ezzel megelőzhető a dobhártya „felszúrása”, a paracentesis!

Ha egy hétnél tovább tartana, vagy a fájdalom nehezen szűnik, illetve ha a fülpanaszok visszatérnek, tanácsos fül-orr-gégészhez fordulni az okok tisztázására. A középfül gyulladásos megbetegedését ugyanis kiválthatja az orrgaratot a dobüreggel összekötő fülkürt átmeneti vagy idült működési zavara, a megnagyobbodott orrmandula, a korábbi kezeletlen gyulladás miatt a dobüreg telítettsége, valamint az orr és a melléküregek anatómiai elváltozásai (orrpolip, orrsövényferdülés, stb.) is. A fülpanaszokat elhanyagolni az első, erős fájdalom elmúltával sem szabad, mert a kezeletlen, visszatérő heveny középfülgyulladás, a dobüregben pangó sűrű váladék a gyermeknek maradandó halláskárosodást okozhat, ezáltal a beszédfejlődését akadályozza, az iskolai teljesítményét rontja. A szakorvosi kivizsgálás, hallásvizsgálat és dobüregi légnyomásmérés segít ezt megelőzni, kezelni.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása