Útikalauz anatómiába

8+8+1 tipp az ünnepi stresszre!

2015.12.08. 11:59

A decemberi ünnepi időszak az örömről és meghittségről szól, azonban sokaknál ellenkező hatást váltanak ki a piros betűs dátumok. Ahogy közeleg a Karácsony sokan feszültté, lehangolttá válnak, felszaporodnak a konfliktusok. Az ünnepek nehézsége abban rejlik, hogy rengeteg érzelmi és egzisztenciális elvárásnak kell megfelelnünk, miközben kulturális nyomás hatására szeretettelinek és önzetlennek kell éreznünk magunkat.

santa-stress.jpg
Közhiedelmek szerint a karácsonyi időszakban gyakoribbak a pszichiátriai krízisek, többen kerülnek kórházba depresszióval, szorongásos zavarokkal vagy öngyilkossági késztetéssel. Több tudományos vizsgálat cáfolta ezeket a feltételezéseket, sőt a lakossági felmérések szerint az ünnepek védőfaktorként szolgálnak azoknak, akiknél a lelki egyensúlyból való kibillenés veszélye fennáll. Mindazonáltal kimutatható, hogy az emberek többsége számottevő stresszt él meg az ünnepi időszakban, gyakorta lehangoltabb az év többi időszakához képest.

Ha közelebbről megnézzük az ünnep kihívásait, könnyen azonosíthatjuk, hogy mely tényezők nehezítik a lelki alkalmazkodást. A leggyakrabban stresszt okozó tényezők a következők:

1. Anyagi kiadások: az ünnepek immár kötelező része az ajándékozás, amivel igyekszünk minél inkább kedvére tenni szeretteinknek. A kiadások növekedése vagy a pénzhiány komoly stresszforrás ebben az időszakban. Az ajándékozásnak gátat szabhat anyagi helyzetünk, ezért sokakban szégyenteljes érzést kelt, hogy „csak bizonyos ajándékra futotta”. Megszaporodnak a hitelfelvételek, sokak komoly tartozásokban verik magukat.

2. Halogatás és kapkodás: igyekszünk időben felkészülni, de gyakorta minden az utolsó pillanatra marad, ilyenkor hatalmas tumultus vár minket a boltokban. A szorongást provokálja a sietség, a nehézkes közlekedés, a tömeg és a lassabb kiszolgálás. A halogatással karöltve jár a riadalom, mivel a kiszemelt ajándékokért valóságos hajtóvadászat folyik az utolsó napokban.

3. Kötelező öröm és boldogság: megannyi embert önmagában nyomaszt az a tény, hogy az ünnepek alatt örülni kell. Dr. Adam Anderson (Torontó Egyetem pszichológus professzora) szerint ezért többnyire a média tehető felelőssé. Amikor a karácsonyi időszakban böngésszük a különféle médiumokat, boldog emberekkel, az ünnepek szentségétől megérintett családokkal, összebújó szerelmespárokkal találkozunk. A felhőtlen boldogság illúziója szorongást szül, mert megkérdőjelezzük a saját kapcsolataink minőségét.

4. Egyedüllét: amikor mások szeretteikkel ünnepelnek, az egyedülálló emberek számára nyomasztóbb a magány. Különösen érintett a 65 év feletti korosztály, vagyis mindazok, akik a szeretet ünnepét egymaguk töltik.

5. Gyász: az ünnepnap egyben emlékeztető is arra, hogy eltelt egy újabb év. Ezeken a fordulópontokon eszükbe jutnak szeretteink, akik már nem ünnepelhetnek velünk. A megemlékezést nehezíti az elvárás miszerint jókedvűen kell tölteni az ünnepet.

6. Konfliktusok: az ünnepek alkalmával összegyűlik a család, rég nem látott rokonok és ismerősök újra egy asztalhoz ülnek, olyanok is, akik az év 364 napján igyekeznek messziről kerülni egymást. A kötelező együttlét provokálja a feszültségeket, a szomorúságot, a bűntudatot és a belső vívódásokat. „Kezdeményezzek vagy maradjak csendben? Átbeszéljük a problémát vagy jobb a félszeg békesség?”…

7. Mindenkinek kedvében járni: gyakorta követjük el azt a hibát, hogy minden szerettünk igényéhez maximálisan alkalmazkodni kívánunk. Igyekszünk erőn felül teljesíteni, ilyenkor nem elég „csak” egy fajta sütemény, legalább 3 különbözőnek kell lennie az asztalon. Fiatal családosok örök kihívása az ünnepi családlátogatás megszervezése, amikor a régen áhított pihenőnapok helyett országjáró turnéra indulnak az összes rokon örömére.

8. Kontraszt: emberi tulajdonság, hogy az ismétlődő eseményeket összehasonlítjuk, ezért komoly stresszforrást jelent, ha az előző évekhez képest valamiből kevesebb jut. Beárnyékolja az ünnep felhőtlenségét, ha a fa alatt tarunk számvetést.

Ha a fent felsoroltak közül bármelyik előfordult már velünk ünnepi készülődése közben, érdemes lehet fontolóra venni a pszichológus 8 tippjét arra, hogyan küzdjünk meg sikeresen az ünnepi feszültségekkel:

1. Tervek: határozottan nézzünk szembe azzal a ténnyel, hogy nyakunkon vannak az ünnepek. Itt az ideje megtervezni a pontos forgatókönyvet: gondoljuk át, hogy nekünk milyen fontos igényeink vannak a szabadság alatt, és ennek tudatában egyeztessünk a hozzátartozókkal, rokonokkal és barátokkal. Az előre tervezéssel elkerülhetjük a felesleges idegeskedést, sértődéseket és a kapkodást.

2. Korai vásárlás: ne hagyjuk utolsó pillanatra! A tervek elkészítésekor vegyük sorra, hogy kit és mivel ajándékozunk meg, és időben szerezzük, be vagy készítsük el az ajándékokat.

3. Osszuk fel a feladatokat: a szeretet ünnepe ne szóljon a mártíromságról. Szükségtelen a konyhában töltenünk a szabadidő javát csak azért, hogy a harmadik kondér töltött káposztával is elkészüljünk. Örömtelibb az ünnep is, ha mindenki hozzá tud járulni az összejövetelhez valami maga készítette produktummal.

4. Ne költekezzünk túl: találjuk meg az egészséges egyensúlyt a kiadásainkban, nagyobb kiadások terheit többen is vállalhatják közösen. Tartsuk észben, hogy a kreativitás és személyesség a legcélravezetőbb, ha örömöt akarunk szerezni. Egyszerűbb megoldásnak tűnik egy LCD TV vásárlása, de kevés puhatolózással és gondolkozással lehet, hogy kisebb ajándékkal nagyobb boldogság szerezhető.

5. Nem most kell perfekcionistának lenni: az ünnep nem a személyes teljesítményről szól, hiba önértékelési kérdést csinálni az ajándékozásból. A szeretet nem ”dologiasítható”, nem a tökéletes ajándékon múlnak a kapcsolataink. Koncentráljunk az együtt töltött időre és az ezzel járó boldogságra.

6. Pihenés!!! Ne feledjük el, hogy az ünnepi szabadság a pihenésről szól. Ha elhalmozzuk magunkat feladatokkal, akkor előfordulhat, hogy fáradtabban térünk vissza a szabadságról, mint ahogy nekikezdtünk.

7. Lehet rosszkedvünk is: a szeretet ünnepén a meghittség és boldogság mellett megférnek a szomorkás érzések is. Nem kötelező végigvigyorogni az ünnepi időszakot, természetes, hogy ilyenkor is sokféle érzelmet átélünk. Nyugodtan gyújtsunk gyertyát elveszített szeretteinknek és emlékezzünk a fontos pillanatokra.

8. Emberek között: ha nincs kivel tölteni az ünnepeket, akkor próbáljunk segíteni másokon, akik hasonló helyzetben vannak. A jótékonykodás, segítés hatására hasznosnak érezhetjük magunkat és szebbé tehetjük mások – és magunk - Karácsonyát.

+1. Sok-sok szerettünk mellett saját szükségleteinkről sem árt gondoskodni. Idén mivel ajándékozza meg magát?

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása