Útikalauz anatómiába

Uraim! Tévhit: nem bánt az urológus!

2015.11.10. 12:05

A férfiak nagy része ma is azt hiszi, hogy orvoshoz fordulni, egészségügyi segítséget kérni férfiatlan dolog, miközben elvárják maguktól, hogy mindig helyt álljanak. Természetesen nem így van, a legférfiasabbaknak is akadhatnak gondjaik, amelyeket akkor sem szabad tabutémának tekinti, ha a legkényesebb testrészeiket érintik.

dreamstime_s_36824409.jpg

Összegyűjtöttünk egy csokrot azokból az - intim területeket érintő - egészségügyi összefüggésekről, amelyekről minden férfinak tudnia kell, hogy megőrizhesse egészségét. Néhány egyszerű jó tanáccsal szeretnénk segíteni ezekben a nehéz helyzetekben.

1. Inkontinens panaszai vannak? Gyógyszerei is okozhatják!
Ha egyre gyakrabban akadnak vizelettartási nehézségei, vessen egy pillantást a gyógyszereire is, mivel ezek is hozzájárulhatnak a problémához. A leggyakrabban használt gyógyszereknek négy csoportja válthat ki inkontinens tüneteket, vagy erősítheti a korábbi panaszokat: a vérnyomáscsökkentők, az antidepresszánsok, a vizelethajtók és az altatók. Ezek ugyanis mellékhatásként a hólyagra, a húgyelvezető rendszerre, a záróizmokra és a vizelési inger érzékelésére is hathatnak. Ha ilyen gyógyszer szedése mellett jelentkeznek vizelettartási gondok, meg kell beszélni a kezelőorvossal az alkalmazott gyógyszer lehetőség szerinti cseréjét.

2. Hogyan csökkentse a fájdalmas vesekő kockázatát?
A húgyutak gyakori betegsége a vesekő, amely nagy fájdalommal jár, és hajlamos a kiújulásra. Szerencsére lehet tenni az elkerüléséért. Így például ügyelni kell a napi megfelelő mennyiségű (legalább 2-2,5 liter) folyadék fogyasztására, viszont ajánlatos korlátozni a nátrium bevitelét. Így csökkenthető a vizelet besűrűsödése illetve a benne lévő, a kőképződésben résztvevő ásványi sók mennyisége.

3. Vegyen részt prosztatarák szűrésen, és ne dőljön be tévhiteknek!
A prosztata daganatos elváltozása a férfiak leggyakoribb daganatos megbetegedései közé tartozik: hatból egy férfit érint. Ha elmúlt 45 éves, ha valamilyen rendellenességet tapasztalt, illetve, ha a családban előfordult prosztatarák, akkor mindenképpen ajánlatos elvégeztetnie a szűrővizsgálatot. Jó tudni, hogy a PSA magas értéke nem minden esetben daganatot jelez, hiszen más elváltozások is befolyásolják, de mindenképpen utána kell járni, mi okozza. A PCA-3 teszt illetve a biopszia segíthet a biztos diagnózis felállításában. Szerencsére tévhit az is, hogy egy esetleges prosztataműtét romba dönti az érintett húgyúti szabályozását és szexuális életét: ha idejében felismerik, a prosztatarák jól kezelhető, és csak minimális hosszú távú következményekkel jár.

4. A merevedési zavar intő jel lehet!
Ne tekintse az öregedés természetes velejárójának, ha férfias teljesítménye már nem a régi! Már a 40 évesnél fiatalabb férfiak negyede is tapasztalt ilyen gondot. Ha merevedési zavarai jelentkeznek, az nemcsak a szexuális életének minőségét rontja, hanem legalább ennyire fontos, hogy első, korai jele lehet az általános egészségi állapotában, más szerveiben kezdődő problémáknak. A merevedési zavar figyelmeztethet szívbetegségek, érrendszeri elváltozások, artériaszűkületek, cukorbetegség kialakulására és hormonális változásokra, például alacsony tesztoszteronszintre is. Így akkor is érdemes orvosának megemlíteni ezt a problémát, ha egyébként nem okoz gondot.

5. Végezzen havonta önvizsgálatot!
Már a fiatal fiúkat is meg kellene tanítani arra, hogy havonta rendszeresen végezzenek önvizsgálatot. A hererák ugyanis elsősorban a fiatal férfiak betegsége, akik többnyire ritkán kerülnek más okokból orvoshoz, így a betegség időben történő felismerésének kulcsa lehet az önvizsgálat. Zuhanyozáskor külön-külön emelje meg a heréit, tenyerén mérlegelve, hogy a súlyukban nem következett-e be változás, majd tapintsa végig, esetleges csomót, kidudorodást, megkeményedést keresve rajtuk. Ha rendellenességet, változást talál, forduljon orvoshoz! Jó tudni, hogy az időben kezelt hererák 95 százalékban gyógyítható. A nemi szerveken tapasztalt egyéb elváltozások, például kitüremkedések, szemölcsök, helyi irritációk, gyulladások is olyan intő jelek, amelyekre fel kell figyelni és kezeltetni, hiszen ezek nemi betegségek, bakteriális, gomba- és vírusfertőzések, például a genitális herpesz jelei lehetnek. Törekedjen a biztonságos szexre, saját maga és partnere egészségének érdekében egyaránt!

6. Lássa orvos!
A férfiak általában vonakodnak orvoshoz fordulni, sokan rossz beidegződés, szégyenérzet miatt, vagy időhiányra hivatkozva hanyagolják el magukat. Pedig a rendszeres vizsgálatok idejében felfedhetik azokat a betegségeket, amelyek kezeletlenül hagyva súlyosan veszélyeztetik a férfiak egészségét, rontják az életminőségét, sőt, megrövidíthetik az életét is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2015.11.11. 11:38:13

"Elmentem egy urológushoz, aki megkérdezte tőlem, hogy végeztem-e már valaha prosztata-önvizsgálatot. – Szándékosan még nem – feleltem – csakhogy a feleségem mindig olcsó vécépapírt vesz…”

ferfiakklubja.hu/fk_magazin/a_ferfi_utja/movemberben_no_a_bajusz

Mészáros Laci 2015.11.11. 11:42:38

Sok évvel ezelőtt valami vállalati felülvizsgálataon elmentem prosztata szűrésre is.
Az első váratlan esemény az volt, hogy a rendelőbe lépve a szakorvos kezet nyújtott és bemutatkozott. A második az, hogy az ilyenkor szokásosnál kb egy másodperccel tovább fogta a kezem.

Ezután a vizsgáló felé intett, hogy álljak fel a sámlira, toljam le a nadrágom és könyököljek az ágyra. Ebben a dicstelen helyzetben egyszer csak elém tolt egy papírtörülközőt. Önkéntelenül megkérdeztem:
- Ez mire kell?
- A könnyeinek.

Haha.
Aztán tényleg.

cardiobascularis 2015.11.11. 12:03:50

Uraim! Tévhit:Minden baromnak írnia kell, aki ismeri az ábécét, akkor is, ha a magyar nyelvről és annak helyesírásáról halvány fingja sincs!
süti beállítások módosítása