Útikalauz anatómiába

6 tévhit avagy amit rosszul tudtál a csontritkulásról!

2015.10.13. 12:33

Ahogy szerte a fejlett világban egyre többen szenvednek a csontritkulás, vagyis az oszteoporózis következményeitől, egyre többet igyekszünk megtudni erről a folyamatról. Mégis ma is sok tévhit kering a csontritkulásról a köztudatban, amelyek közül nem egy akár veszélyes is lehet.

dreamstime_s_58453346.jpg
Az oszteoporózis csak a klimaxos nőket érinti
Tény: Bár az oszteoporózis túlnyomórészt a nőket sújtja, ez nem csak női probléma. A becslések szerint Magyarországon mintegy egymillióan szenvedhetnek csontritkulásban, körülbelül kétharmaduk nő, de több százezren lehetnek férfiak is érintettek. Sajnos, a tényleges adatokat nem ismerjük, mert sokan nem vesznek részt csontsűrűség-mérésen, így számos esetben csak akkor születik meg a diagnózis, amikor már bekövetkezett a csontok első törése. Amerikai oszteporózissal foglalkozó szakemberek úgy vélik, a diagnosztizált esetek számának mintegy négyszerese lehet azok száma, akik alacsony csonttömeg-értékeik miatt veszélyben vannak.


Ez csak divatbetegség, „túl van lihegve”
Tény: A csontritkulás veszélyesebb, mint hinnénk! Az oszteoporózis ugyanis meggyengíti a csontszövetet, törékennyé válik, így az egyébként jelentéktelen baleset, egy rossz lépés is csonttörést okozhat, sőt a csigolyák összeroppanása külső behatás nélkül is bekövetkezhet. Az egyik leggyakoribb időskori baleset a csontritkulás miatti csukló-, csigolya- és combnyaktörés! Mindez nemcsak mozgáskorlátozottsággal jár, hanem még súlyosabb következményekkel is, hiszen például a statisztikák szerint minden ötödik időskori combnyaktörés egy éven belüli halálozáshoz vezet.

A csontritkulás az öregedés természetes velejárója
Tény: A csontritkulás nem az életkorral együtt járó elkerülhetetlen probléma, és nem is csak az idősebbeket fenyegeti! A legnagyobb csonttömeget harmincéves kor körül érjük el, ezután valóban elkezdődik a csontvesztés folyamata, de ennek üteme nagyon változó, és egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással, sok mozgással lassítható.

Derült égből villámcsapásként sújt le
Tény: Bár a csontritkulásnak sokáig nincsenek látványos tünetei, van mód arra, hogy a megnövekedett kockázatára felfigyelhessünk. A változás korába lépett nőknek és a 65 év feletti férfiaknak mindenképpen érdemes elvégeztetni a csontsűrűség-vizsgálatot, különösen, ha alacsony súlyúak és már előfordult csonttöréses balesetük. Azoknak is érdemes fokozottabban figyelni erre a veszélyre, akiknek az életmódja nem kedvez a csontok egészségének, például dohányoznak, túl sok zsírt és fehérjét, tartósított élelmiszert fogyasztanak, szeretik az alkoholos és a szénsavas italokat. Ezek ugyanis mind rontják a csontokat építő kalcium felszívódását.

A veszélyeztetetteknek vigyázniuk kell a mozgással
Tény: Épp ellenkezőleg, a mozgásszegény életmód szintén hozzájárul a csontvesztéshez. A rendszeres mozgás idős korban, sőt, még diagnosztizált oszteoporózis esetén is jó hatású, csak meg kell találni a személyre szabottan legjobb mozgásformát. Ez lehet úszás, egy kellemes séta, a friss levegőn végzett könnyű torna, esetleg gyógytornász segítségével összeállított gyakorlatsor is.

Nem lehet tenni a csontok egészségéért
Tény: Nagyon is sokat tehetünk, és kell is tennünk! A csontok egészségének három alapvető titka a megfelelő kalciumbevitel, a szervezet D-vitamin ellátottsága és a rendszeres mozgás.
A kalciumbevitel legjobb módja a helyesen összeállított étrend: jól hasznosuló kalciumforrások a tejtermékek (például a sajtok), a csonthéjas gyümölcsök (dió, mandula, mogyoró), a zöldségek közül pedig például a sóska, paraj, rebarbara, brokkoli, kelkáposzta, petrezselyemzöld, metélőhagyma. Az ajánlott napi kalcium mennyisége felnőtteknek 1000-1500 milligramm.

Nem kevésbé fontos a D-vitamin is, mert elősegíti a kalcium beépülését, hasznosulását. A rendszeres aktivitás jót tesz a csontanyagcsere folyamatának, a csontépítő sejteket stimulálja az izmok erősítésével megtámasztja a csontrendszert, és stabilabbá, biztonságosabbá teszi a mozgást. Ha már kialakult a csontritkulás, mindezek mellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, hogy segítsen megelőzni a csont lebontását, illetve támogassa a kalcium beépülését a csontszövetbe.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2015.10.14. 19:52:26

A sportoláshoz szedett fehérjekészítmények is veszélyfaktornak számítanak?
süti beállítások módosítása