Útikalauz anatómiába

A gyógyításért hálapénz helyett jutalomfalat!

2015.10.01. 11:55

Ma már Magyarországon is egyre több területen találkozhatunk segítő és terápiás, „gyógyító” állatokkal. Nem véletlenül: az állat-asszisztált terápia felgyorsíthatja a gyógyulást, csökkenti a depressziót és a szorongást.
dreamstime_s_36827371.jpg

Az állati segítők bizonyított eredményei nyomán az állatterápia egyre elfogadottabbá válik. Az állat-asszisztált terápia keretében általában önkéntesek tesznek látogatást a helyi kórházban négylábúikkal, többnyire kutyával, de vannak terápiás macskák, nyulak is. Az állatok társasága segít a fekvőbetegeknek talpra állni, javítja a kritikus állapotú gyerekek és felnőttek kedélyállapotát, gyógyulási intenzitását. Nemcsak klinikai körülmények között alkalmazzák ezt a módszert, hanem a magán terápiás gyakorlatban, az idős otthonokban, a fejlesztést igénylő, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél, demens idős betegek és értelmi fogyatékosok esetében, sőt traumát szenvedettek estében is.

Mi a segítő állatok titka?

Többen próbálták már megfejteni, vajon miért lehetnek ilyen bűvös hatással az emberekre az állatok. A három legfontosabb motívum a következő lehet:

A személyünkre irányuló őszinte szeretet. Az állatok igaz, önzetlen ragaszkodása, alakoskodás nélküli kedvessége jó érzéssel tölti el az embereket, főleg, ha a társadalomban, embertársaikkal kapcsolatban negatív tapasztalatokat szereztek.

A gondoskodásunk, a szeretetünk elfogadása. Ahogyan a szülőkre rá van utalva a csecsemő, az állatok is gondoskodásra szorulnak, és a legtöbb embert örömmel tölti el, ha valakit szeretettel vehet körül, gondoskodhat valakiről, még akkor is, ha helyzete, kora, betegsége vagy fogyatékossága miatt korlátozottak a lehetőségei, esetleg ő maga is másokra szorul.

„Vissza a természetbe”: Az ember ősi vágya az élő környezet, a természet részévé válni, egy másik élőlénnyel, másik fajjal jó kapcsolatot kialakítani. Ha képesek vagyunk ezt a falat ledönteni, nagy sikerélményt nyújt, és az ember és az állatok között kialakuló érzelmi kötelék kapaszkodót, erőt adhat életünk más területein is.

A gyerekek és az állatterápia

Az állatok mindig is közel állnak a gyerekekhez. Egyes esetekben működhetnek akár önálló „terapeutaként”, vagy a terápia kiegészítéseként. A négylábúak segítenek kapcsolatot teremteni az apróságokkal, és a jelenlétükben sokkal nyugodtabbak, magabiztosabbak és kitárulkozóbbak még a legfélénkebb gyerekek is. A téma egyik szakértője, dr. Fine feljegyezte például egy ötéves kislány esetét, aki kizárólag otthon volt hajlandó beszélni, az óvodában sem pajtásaihoz, sem az óvónőhöz nem szólt. Egy képzett terápiás kutya segítségével oldották meg a problémát. Amikor a kislány összebarátkozott az állattal, simogatás közben elhívták mellőle a kutyát. A gyerek elszomorodott, de közölték vele, csupán annyit kell tennie, hogy nevén szólítva hívja a kutyát, és az vissza fog térni hozzá. A kislány halkan, de hívogatni kezdte, és a kutya visszatértével megtörtént az áttörés, ezután közösségben is beszélt. Az is régóta ismert, hogy ha saját kisállatról kell gondoskodnia a gyereknek, az fejleszti a szociális érzékét és a felelősségtudatát.

Jótékony hatások

A kutatások igazolták, hogy az állatok jótékony hatással vannak a vérnyomás és a légzés szabályozására. Az állatok puha bundájának simogatása csökkenti a szervezetben a stresszhormon szintjét, enyhíti a depressziót, serkenti a kedélyállapotért is felelős hormonok, a szerotonin és az oxitocin termelését. A macskák dorombolásának titkát még kutatják, de feltételezik, hogy nem csak annak jelzésére szolgál, hogy az állat jól érzi magát. Az alternatív gyógyászat hívei szerint a dorombolás olyan rezgésfrekvencián történik, amelyik amellett, hogy kellemes és megnyugtató hang, elősegíti a gyógyulást is. (Ezt bizonyítja, hogy a beteg macska is gyakran dorombol magának.)

Hol használható az állatokkal történő terápia?

Az állat-asszisztált terápia jelentősen csökkenti a fájdalmat, szorongást, a depressziót és a fáradtság érzetet is, valamint egy sor egészségügyi problémán segíthet. Jól használható például kórházban ápolt gyerekek, rákbetegek, szívelégtelenségben szenvedők, idős otthonok lakói esetében, de alkalmazzák már veteránok poszt-traumatikus szindrómájának illetve krónikus stressz, szorongás oldásához. Speciális segítséget jelenthet az állatterápia börtönlakóknak múltjuk feldolgozásában, kapcsolatteremtő képességük megőrzésében, önismeretük, pszichés egyensúlyuk megteremtésében stb. Ilyenkor nem csak a beteg élvezi a terápia előnyeit. A kórházak, egészségügyi intézmények dolgozói, a családtagok és a barátok, akik jelen vannak az állatok látogatásain, arról számolnak be, hogy nem csak a betegen látnak pozitív hatást, de ők maguk is jobban érzik magukat egy-egy ilyen terápiás találkozó után.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása