Útikalauz anatómiába

Számít a testmagasság a szívbetegségeknél?

2015.09.22. 11:12

Kutatásokkal igazolt tény: minél alacsonyabb termetű valaki, annál nagyobb az esélye a szívbetegségre vagy szívrohamra. Az összefüggés évtizedek óta ismert, csak a magyarázatát nem tudták. Mára azonban kutatások igazolták, hogy a jelenség okát a génekben kell keresni.

dreamstime_s_42715838.jpg
Amerikai kutatók már az 1950-es években feljegyezték, hogy azok a fiatal férfiak, akik infarktussal kórházba kerültek, többnyire az átlagosnál alacsonyabb termetűek voltak. Egy friss tanulmány szerint a fenti összefüggés nyitja a génekben van. Jelenleg mintegy 180 gén ismert, amely a testmagasságot befolyásolja. Közülük néhány, amely az alacsonyabb termetért felelős, magában hordozza a magasabb koleszterin- és trigliceridszint kialakulásának esélyét, ezáltal az érelmeszesedés , az artériák szűkületének és elzáródásának fokozott kockázatát is.

A kutatás eredményeit a neves New England Journal of Medicine folyóirat publikálta. Közel 200.000 embert vizsgáltak meg az Egyesült Királyságban. A kutatók megállapították, hogy minden 2,5 hüvelyk (körülbelül hat cm) mínusz az átlagmagassághoz képest mintegy 14 százalékkal növeli a szívbetegség kockázatát. A testmagasság és a szívproblémák összefüggése mindkét nemre jellemző, de férfiaknál jelentősebb, mint nők esetében.

Hasonló eredményre jutottak a közelmúltban finn kutatók is. Ők statisztikai számítást végeztek, több, mint félszáz tanulmány, hárommilliónál is több vizsgált alany eredményeit összegezve.

Vizsgálataik során a nemzetközi átlagmagasság paraméterekkel dolgoztak, amely szerint az alacsony termetűek a 160,5 cm alattiak, a magasak pedig a 173,9 centiméter feletti termetűek.

A magasság önmagában nem véd a szívbetegség ellen!

A koszorúerek átmérőjét a testsúly és a magasság határozza meg. Így érthető, hogy az apróbb termetűek kisebb koszorúerei könnyebben elzáródnak, mint a magasabbak tágabb koszorúerei.

Ám a magas emberek sem teljesen védettek, sokan szenvednek közülük is szívbetegségben. Ez fordítva is igaz: ha valaki kistermetű, attól még nem biztos, hogy szívbeteg lesz. Annak a kockázata, hogy valaki pusztán az alacsonyabb termete miatt szívbetegséget kap, sokkal kisebb, mint annak a veszélye, hogy a dohányzás vagy a magas koleszterinszint miatt következik be szívprobléma. Termettől függetlenül mindenkinek ügyelnie kell az egészségére, és tennie is kell érte.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

Genetikai hátterünket nem választhatjuk meg, de egészségünkre sokféleképpen ügyelhetünk. Legfontosabb a helyes étrend és a fizikai aktivitás mindenki számára. A kutatás eredményei alapján azonban kimondható, hogy a kisebb termetűeknek még inkább kell figyelniük ezekre. Függetlenül a testmagasságtól, a legjobb módja annak, hogy csökkentsük a szívbetegségek kockázatát az, hogy:

Kerüljük a dohányzást!

Rendszeresen ellenőriztessük a koleszterinszintünket!

Magas vérnyomás esetén az alacsony sótartalmú diétával, rendszeres testmozgással, az ideális testsúly tartásával sokban hozzájárulhatunk egészségi állapotunk sikeres kezeléséhez.

Ha az orvosunk javasolja, akkor a magas vérnyomás kezelésére rendszeresen szedjünk gyógyszert!

Naponta legalább 30 percen át sétáljunk !

Alakítsunk ki szívbarát étrendet, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban, olajos magvakban, például a diófélékben, de kerüli a hozzáadott cukor és só és az állati eredetű, telített zsírsavakat tartalmazó zsírok fogyasztását!

Kerüljük a stresszt, tanuljunk meg valamilyen testre szabott stresszoldó technikát!

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása