Útikalauz anatómiába

Agyfagyás avagy mitől fáj a fejünk fagyizás közben?

2015.08.11. 12:05

A hőségben a fagyi, a jégkrém, a jégkása, a szívószállal komótosan fogyasztott jégbe hűtött italok a nyár legjobb pillanatai közé tartoznak. Előfordulhat azonban, hogy ezek a jeges élvezetek váratlanul fellépő, rövid ideig tartó, de heves fejfájást okoznak. A jelenséget a Nemzetközi Fejfájás Társaság fagylalt-fejfájásként, agyfagyásként tartja számon. Mi történik ilyenkor? agyfagyas.jpg
Sokan ismerik a hideghatásra kialakuló átmeneti, rövid ideig tartó, de intenzív, szúró fejfájást (latin nevén sphenopalatine ganglioneuralgiát). A "brain-freeze"-t , az „agyfagyást” részletesen taglalja a Fejfájások Nemzetközi Besorolása is: ezt a típusú fejfájást a nyári melegben kiválthatja hideg vízbe merülés, a kintinél jóval hidegebb levegő belégzése és a jeges ételek, italok fogyasztása is. Megfigyelték, hogy a migrénre hajlamosakkal ez a kellemetlenség is gyakrabban fordul elő, így ennek a jelenségnek a vizsgálata a migrén mechanizmusának megértéséhez is hozzásegíthet.

Kísérlet jégkásával

A hideginger fejfájás okait a Harvard Egyetem kutatóorvosa, dr. Jorge Serrador vizsgálta, eredményeit az Amerikai Fiziológiai Társaság hírlevelében tette közzé. A kutatás során önkénteseket arra kért, hogy szívószálon keresztül jeges vizet igyanak, úgy, hogy a szívószálat a szájpadláshoz érintsék, és kézfeltartással jelezzék, ha fájdalmat éreznek. Eközben az orvosok egy speciális készülékkel figyelték az agyi véráramlás intenzitását. Azt tapasztalták, hogy a hideg hatására az agyban – az elülső artérián át - megnövekedett a véráramlás, ezután jelentkezett a fájdalom. Amint az artéria összehúzódott, a fájdalom is megszűnt.

Dr. Serrador magyarázata szerint a garat felső részét illetve a szájpadlást érő váratlan hideginger miatt a hőingadozásra érzékeny agy védekezik, és „fűteni kezd”. Hogy meleg vér kerüljön az agy belső szöveteibe, és fennmaradjon az agy megfelelő hőmérséklete, megnöveli a vérátáramlást az elülső agyi artériában, az arteria cerebri mediában. (Hasonló önvédelmi mechanizmus játszódik le az arcbőrön, amikor a hideg „pirosra csípi”azt: a hajszálerek megtelnek vérrel, hogy felmelegítsék az erősen lehűlt területet.) A fejfájást az agyi véredények kitágulása, az agyszövetet érő fokozott nyomás okozza, és ez a fájdalom akkor enyhül, amikor az értágulás megszűnik, az erek ismét normálméretűvé húzódnak vissza.

Egyperces „agyfagyás”

A fagyi-fejfájás jellegzetesen intenzív, éles szúró fájdalom a homloktájon. Legfontosabb jellemzője, hogy rövid ideig tart: a jeges termék elfogyasztása, a hidegérzet után 20-60 másodperccel kezdődik, és nagyjából ennyi idő múlva el is múlik, ritkán tart öt percnél tovább. A kellemetlenség elkerülhető, ha vigyázunk a túlhűtött ételekkel (a házi fagyasztóból kivett jégkrém például veszélyes lehet) és a hideg ételeket lassan, kis mennyiségekben fogyasztjuk, két korty vagy két falat között hagyunk annyi időt, hogy a garat és a szájpadlás ismét átmelegedjen. Ezt - a fájdalom jelentkezésekor - úgy is gyorsíthatjuk, hogy a nyelvünket a szájpadláshoz nyomjuk, ezzel is melegítve az áthűlt területet, vagy iszunk néhány korty normál hőmérsékletű vizet.

A hideg által kiváltott fejfájás orvosi kezelést nem igényel, hiszen gyorsan el is múlik. Ha mégis elhúzódna, akkor a fejfájás okát másban kell keresni.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása