Útikalauz anatómiába

A wc ülőke mítosz: valóban elkaphatunk valamilyen betegséget?

2015.08.04. 12:05

Sokan félnek használni a vécét idegen vagy nyilvános helyen. Úgy gondolják, valóságos fertőzésgóc, melynek közvetítésével számos betegséget elkaphatnak. De mennyire valósak ezek a félelmek?

wc-uloke-betegseg.JPG

Leginkább a nemi betegségektől tartanak

Egy korábbi brit felmérés, mely 528 nő bevonásával készült, megállapította, hogy a megkérdezettek 85 százaléka vécén nem használja az ülőkét. Inkább a csésze fölé görnyed, guggol a nyilvános vécékben vizelés közben. További 12 százalék ugyan leül, de előtte gondosan befedi papírral az ülést. Elenyésző azoknak a száma, akik egyszerűen helyet foglalnak, mint otthon.

A köztudatban leginkább az él, hogy nemi betegségeket lehet ilyen úton kapni. A valóság azonban az, hogy nincs orvosi bizonyíték rá, hogy bárki valaha nemi betegséget kapott volna a vécéülőke közvetítésével. A mítosz mégis fennmaradt generációkon át. Talán nem véletlenül: amikor valaki szembesül a - joggal - dühös partnerével, aki tudni akarja, hogyan lehetséges, hogy hirtelen szifilisz, gonorrhoea, lapostetű vagy egyéb fertőzés jelentkezett nála, akkor egyszerűbb megoldás a vécét okolni, mint bevallani egy esetleges félrelépést. A tapasztalat mégis az, hogy az emberek a nemi betegségeket szinte kivétel nélkül hagyományos módon, szexuális érintkezés útján kapják el. A fertőzéshez az szükséges, hogy a hüvelybe, a húgycső- vagy a végbélnyílásba nagyobb mennyiségű kórokozó jusson. A tetvek pedig törülközőkön és ruhákon is átkerülhetnek ugyan egyik emberről a másikra, de a hideg, kemény felületeken nem tudnak sem megkapaszkodni, sem megélni.

Vélt és valós veszélyek

Milyen betegségeket lehet vécéhasználat során elkapni? Elméletileg sokfélét, de gyakorlatilag a vécéülőke használata viszonylag alacsony kockázattal jár, és kevésbé fertőz, mint sok más felület. Ugyanakkor a kemény felületen néha napokig is elél számos baktérium és vírus is.

Tanulmányokat végeztek kórházi fürdőszobákban. Ennek során több veszélyes baktériumtörzset is megtaláltak a vécéülőkéken, például az antibiotikum-rezisztens staphylococcus (ez egyike az úgynevezett „húsevő baktériumoknak"), az E. coli, a Shigella és a streptococcus baktériumokat. Bár nem találtak ilyesmit, de elméletileg még Ebola vírus is jelen lehetne a mellékhelyiségben, hiszen ezek a mikrobák is megtalálhatóak a székletben vagy a hányadékban. (Természetesen, ha ilyen szennyeződést látunk a helyiségben, ne használjuk azt a fülkét.) Az is igaz, hogy a modern vécéöblítők működése kedvez a kórokozók terjedésének, hiszen öblítéskor vízpermetet képeznek, így alig látható cseppecskék formájában akár a kórokozókat is kirepíthetik a csészéből az ülőkére.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az ép bőr hatékony csíragátként állja útját a kórokozóknak. A bőr a fenék és a lábak felületén viszonylag vastag. Az is kevésbé valószínű, hogy sérült, (ami a kéz vagy az arc bőrén gyakrabban fordul elő), mert ezek a területek általában védve vannak a napfénytől, mosogatószerektől, szerszámoktól és egyéb sérülési lehetőségektől.

Mit lehet tenni?

Az alapos, gondos kézmosás szappannal és vízzel szinte minden fertőzés ellen a legjobb védekezés. Kimutatták, hogy a fertőtlenítő kendők - melyek könnyen beszerezhető, zsebben, kis táskában is jól elférő csomagocskák – használata ötvened részére csökkenti a baktériumok jelenlétét a vécéülőkéken. Aki sokat kényszerül közhasználatú toalettekre, és kényes erre a kérdésre, annak érdemes mindig magánál tartani egy-egy antiszeptikus törlőt. Nemcsak a vécédeszkán ajánlatos alkalmazni, hanem a többi felületen is, amihez hozzányúlunk. Így például az ajtókilincsen, a szappanadagoló gombján. Megoldást jelenthet az is, ha papírtörlővel fogjuk meg ezeket a mások által is sokat érintett tárgyakat. Hogy miért? Az ezzel kapcsolatban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy sok fürdőszobai felület - a kilincsek, ajtózárak, a csapok kezelő karjai, illetve gombjai, a törölköző és a szappant adagoló fogantyúk, és így tovább - ugyanolyan fertőzöttek, vagy még több kórokozót tartalmaznak, mint a wc ülőkék.

Tartunk a wc-n elkapható nyavalyáktól, azonban sok esetben nem is fordítunk figyelmet a fertőzésveszélyre, eszünkbe sem jut, hogy egyes hétköznapi, közhasználatú tárgyakon is lehetnek veszélyes mikrobák. Pedig a konyhai szivacsok, a játszótéri eszközök, a tornaszőnyegek, a távirányítók és a több személy által használt számítógépek billentyűzete sok esetben még több korokozónak ad otthont, mint a wc ülőke! De még így is, akár az ülőkén, akár az említett tárgyak révén, a veszély minimális, kivéve, ha a baktériumok be tudnak jutni a szervezetbe a bőrfelület sérülésén át vagy a kezek közvetítésével a szájba, az orrba vagy a szembe. Ezért is nagyon lényeges a gyakori kézmosás.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása