Útikalauz anatómiába

Hét fájdalom, amire fel kell figyelni

2015.07.28. 12:45

Létezik olyan fájdalom, ami hasznos az elszenvedője számára, mert a szervezete ilyen módon figyelmezteti arra, hogy valami nincs rendben. Van, amikor a fájdalom csak egy apró zavarra utal, aminek könnyen azonosíthatjuk az okát, például előző nap szokatlan fizikai munkát végeztünk és izomlázunk lett, vagy elrontottuk a gyomrunkat, és azért fáj a hasunk. De lehet, hogy a fájdalom hátterében valami komolyabb van, amire oda kell figyelni, hiszen a probléma is súlyosabbra fordulhat, ha a beteg nem kap időben kezelést.

7-fajdalom.jpg

Hogy mivel érdemes orvoshoz fordulni? A kardiológia, a belgyógyászat, a geriátria és a pszichiátria területén dolgozó szakértők összeállítottak egy listát arról, hogy mi az, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, mely fájdalmak esetén szükséges azonnali orvosi ellátás.

  1. Fejfájás, mely minden eddiginél rosszabb

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a korábbiakhoz nem fogható, komoly fejfájás tör ránk. Sőt, amíg nem tudjuk biztosan, hogy mi okozza a fejfájást, különösen, ha hosszan tart vagy gyakran, rendszeresen visszatér, akkor az enyhébb fájdalmakat is érdemes kivizsgáltatni.

Az erős fejfájás épp úgy lehet egy komisz migrén, mint agyvérzés vagy agydaganat jele. A gyötrő fejfájás az egyik klasszikus jele az agyi aneurizmának. Ha tehát nagyon heves fejgörcs jelentkezik, legjobb azonnal a sürgősségire menni a problémával.

  1. Fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, a toroknál, az állkapocsban, a váll, a kar, vagy a has területén

A mellkasi fájdalom lehet tüdőgyulladás vagy szívroham jele is. Gyakran szívproblémáknál inkább a kellemetlen nyomásérzés a jellemző, és nem a fájdalom.

A szívproblémákat jelző kellemetlenségek a mellkas felső része mellett, a torok, az állkapocs, a bal váll, kar vagy a has területén is jelentkezhetnek, és előfordulhat, hogy hányinger kíséri őket. Ha valakinél tisztázatlan eredetű, tartós rossz közérzet lép fel, és tudja, hogy ennek a betegségnek a kockázati csoportjába tartozik, akkor nem szabad várni a vizsgálattal. Gyakran az emberek későn fordulnak orvoshoz, mert félremagyarázzák, emésztési zavarokkal, szorongással, stresszel indokolják ezeket a tüneteket. Pedig a gyors segítség életmentő lehet!

Komolyan kell venni azt is, ha egy-egy kényelmetlenebb testhelyzet, izgalom, érzelmi felindulás, vagy megterhelés, időjárási front kapcsán lépnek fel az említett tünetek, mert ez anginás problémára utalhat. A szívbetegséget kísérheti puffadás, szorongás, kellemetlen hasi érzés, valamint fáradékonyság is. A férfiaknál gyakoribb, de a kockázata nőknél is drasztikusan növekszik a menopauza után.

  1. Fájdalom a hát alsó részén vagy a lapockák között

Leggyakrabban ez az arthritis jele, de lehet a szívroham vagy hasi problémák velejárója is. Az egyik veszély, amire figyelmeztet, az aorta dissectio. Azok az emberek, akiknek magas a vérnyomása, keringési problémáik vannak, dohányoznak vagy cukorbetegségben szenvednek, különösen figyeljenek az ilyen fájdalomra, és forduljanak vele orvoshoz!

  1. Erős hasi fájdalom

Még mindig megvan a vakbele? Ne kockáztassa a perforálás lehetőségét időhúzással! Méhen kívüli terhesség, epehólyag- és hasnyálmirigy-problémák, gyomorfekély, bélelzáródás és még néhány más oka is lehet a hasi fájdalomnak, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk rá.

  1. Fájdalom a vádliban

Az egyik kevésbé ismert veszély a mélyvénás trombózis. Ilyenkor vérrög keletkezik a láb mélyebben fekvő vénáiban, ami, ha elszabadul és a tüdőbe kerül, végzetes tüdőembóliát is okozhat. Az elhízás, a tartós mozdulatlanság, mint pl. sérülés, betegség miatt elhúzódó ágynyugalom vagy távolsági utazás, terhesség, és az előrehaladott kor tovább növeli a kockázatot.

  1. Tűszúrás-érzés a lábban

A cukorbetegség hazánkban is népbetegségnek számít. Sokan nem tudják, hogy ennek az egyik első jele az úgynevezett perifériás neuropátia, vagyis egy égő, tűszúrásszerű érzés a lábfejben vagy a lábban, amely jelzi az idegkárosodást.

  1. Kombinált, vagy orvosilag megmagyarázhatatlan fájdalmak

Különböző fájdalmas fizikai tünetek gyakoriak depresszió esetén is. A betegeknek legtöbbször a feje fáj, hasi panaszok, vagy végtagfájdalmak gyötrik, sőt, néha egyszerre többféle is. Mivel a fájdalom lehet pszichés eredetű is, gyakran előfordul, hogy a depressziós emberek, családjaik és az egészségügyi szakemberek is figyelmen kívül hagyják ezeket a tüneteket. Pedig a depressziósoknak is lehet egyéb betegsége is! Ráadásul a depresszió velejárója, hogy a beteg nehezen írja le a tüneteit, ami az orvosokat tévútra vezetheti. Érdemes megvizsgálni, egyéb, további betegségre utaló tünetek nincsenek-e jelen, mielőtt a diagnózis - minden probléma okozójaként - a depresszió lenne.

Más esetben fordítva, a láthatólag indokolatlan, sokszor csendben tűrt, gyakran jelentkező fájdalmak segíthetnek felismerni a depressziót. Így időben érkezhet a segítség, mielőtt elhatalmasodna a betegség.

Általános tanács: ha kétségei vannak, inkább forduljon orvoshoz. Inkább tegye feleslegesen, minthogy egy lényeges alkalommal ne kapjon időben segítséget!

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsiszeg1980 2015.07.29. 13:17:05

Ha nekem 7-ből 7 van elég nagy gyakorisággal, akkor már ne vegyek tartós tejet?

Terézágyú 2015.07.29. 13:25:54

És ezeket tudják az orvosok is? Vagy elküldenek a p*csába, hogy ilyen hülyeségekkel menjünk máshová.

Terézágyú 2015.07.29. 13:27:25

"...orvosilag megmagyarázhatatlan fájdalmak <-> ha kétségei vannak, inkább forduljon orvoshoz."

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.07.30. 09:23:16

kezdjük ott hogy én két napig mászkáltam a vakbelemmel, és a vesémnél kezdett kurvára fájni, aztán szépen előrevándorolt az alhasamhoz, a teremben fekvő 8 emberkéből én voltam az egyetlen akinek nem perforált...

ennyit a tünetekről

Krumpli Bogart 2015.08.02. 23:11:18

Tessen ellátogatni a praxisblogra. Ott majd jól megmondják az eü. kollégák, hogy ne merjük mindenféle fájdalmakkal zavarni az ügyeletes, meg mentő orvosokat.
Legfeljebb a napi 4 órás rendelési időben a háziorvost zaklathatjuk fegyelmezetten.
Tehát, ha ma délelőttös volt a háziorvosom és délig rendelt, de nekem 11-kor kezdődött a migrénem (amikor még nem tudtam, hogy semmitől sem fog elmúlni), akkor holnap legalább 16-óráig kell várnom, amikor a háziorvosom megkezdi a délutános rendelést. (Praxisblog eü. kollégák egybehangzó állítása szerint.)

Még hogy sürgősségi.... Jól is néznénk ki! Ha fáj, hát fáj, ki nem szarja le?

Krumpli Bogart 2015.08.02. 23:19:35

@scal: Hehehehehe! Apám másfél napig mászkált az agyi infarktusos anyámmal. Az 5. orvos kegyeskedett mentőt hívni (ami 7 óra múlva érkezett meg és a József körútról a Vas utcába vitte anyát, tehát egy távolugró simán elugrott volna odáig). De az 5 között volt olyan is, aki influenzát diagnosztizált és felírta a Doxiciklint.
:))))

Csipyke 2016.04.05. 20:45:39

@Krumpli Bogart: ezek szerint jobvege lett? Remelem...
süti beállítások módosítása