Útikalauz anatómiába

Kánikula és napsugarak: védelmi tippek a strandra!

2015.07.06. 11:24

A nap éltető erőforrás, hatására termelődik a létfontosságú D-vitamin a szervezetben, azonban káros ultraibolya sugarai komoly problémákat is okozhatnak azoknak, akik nem védekeznek ellene. Márpedig leégni vagy túl sok káros sugarat kapni nem csak kánikulában vagy a tűző napon lehet, a károsodott bőr viszont „emlékezik” minden ártalomra.

sun-melting.png

Sokan azt gondolják, az UV-sugárzás nem az ő problémájuk, hiszen nem járnak szoláriumba és nem fekszenek ki napozni. Kik azok, akik a leginkább veszélyeztetettek?

A rizikó függ a bőrtípustól is, ilyen szempontból a gyerekek, illetve a világos bőrű, kék vagy zöld szemű, szőke vagy vörös hajú emberek bőre a leginkább sérülékeny. Fokozott óvatosságra van szüksége azoknak is akiknek 100-nál több anyajegye van, vagy bőréről már távolítottak el rosszindulatú bőrdaganatot. Ha nem tudjuk elkerülni a tűző napot, tennünk kell a leégés ellen, de akkor sem árt az óvatosság, ha csak keveset, vagy nem kánikulai időszakban tartózkodunk a szabadban. Sokan nem is gondolnák: ha egyszer leégünk a napon, annak életre szól a hatása! Minden leégés károsítja a bőrünket és a DNS- állományunkat, növeli a bőrrák kockázatát, és gyorsítja a bőr öregedését, ráncosodását is. A tartós napozás gyengíti a bőr regenerálódási képességét, megújulási rendszerét, ezért azok emberek, akik sok időt töltenek napon, jóval idősebbnek néznek ki a tényleges koruknál. Ennél nagyobb baj, hogy a nap ultraibolya sugárzása, különösen az UV-B az első számú felelős a legagresszívebb bőrrák, a melanoma kialakulásáért, ezek az ultraibolya sugarak pedig egész évben aktívak, minden időben kárt okozhatnak, ha süt a nap, sőt, még a vékony felhőrétegen is áthatolhatnak.

Említette, hogy a gyerekekre különösen kell vigyázni. Miért?

Az emberek fiatal- és főleg gyerekkorukban többet tartózkodnak a napon. A kicsik a játék hevében természetesen nem foglalkoznak az időjárással, márpedig ha a dolognak talán nem is lesz azonnali fájdalmas, hólyagos leégés a következménye, később még okozhat bajt, mert az évek során a bőrt ért ártalmak összeadódnak, 15-20 év múlva is aktivizálódhatnak, melanoma kialakulását indíthatják el a károsodott pigmentsejtek. Ezért fontos már egészen kicsi korban megtanítani a gyerekeket arra, hogy lehetőleg kerüljék a tűző napot, és hogy hogyan védekezhetnek biztonságosan a káros napsugarak ellen.

Mit tehetünk? Hogyan foglalná össze a napvédelemmel kapcsolatos teendőket?

Jegyezzük meg: ha süt a nap, bármely évszakban szükség lehet fényvédelemre! Vízparton, napsütésben rendszeresen magas faktorszámú fényvédő krémet kell használni, és a déli órákban mindenképpen tanácsos kerülni a napot. Megfelelő ruházkodással is sokat tehetünk. Érdemes könnyű, szellős és vékony, természetes anyagból készült, a testből minél többet fedő ruhadarabokat viselni, így hosszú szoknyát, hosszabb ujjú blúzt vagy inget, pólót. A széles karimájú kalap is jó választás, hiszen körben védi a fejet, a füleket, a nyak hátsó részét és az arc oldalát is. Ezzel szemben – igaz, a semminél ez is több, a baseball sapka inkább csak az arc központi részeinek megóvására alkalmas. Azok a férfiak, akik kopaszodnak, vagy borotválják a fejüket, mindenképpen viseljenek valamilyen fejfedőt a napon. Ha valamiért ez mégsem megoldható, legalább bőséges mennyiségű fényvédőt használjanak, hiszen a nap sugarai szinte merőlegesen sütik közvetlenül a fej tetejét. Máris számos férfi küzd a fejbőrén jelentkező bőrrákkal, pedig óvintézkedésekkel ez megelőzhető lenne.

A nők számára pedig ajánlott, hogy napsütéses időben olyan nappali krémet használjanak, amely megfelelő fényvédőt is tartalmaz. Megfelelő napszemüvegre, bőr- és hajápolóra is szüksége van annak, aki sokat tartózkodik napon.

Zavarba ejtően széles a naptejek, fényvédő krémek választéka. Mire kell ügyelnünk?

Nagyon lényeges, hogy megbízható helyről származó, hiteles márkájú és a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú szert válasszunk. A faktorszám gyakorlatilag azt jelenti, hogy az adott készítmény hányszorosára növeli azt az időt, amit megpirulás nélkül tölthetünk a napon. Senki ne akarja úgy elérni az áhított barnaságot, hogy a szükségesnél gyengébb védelem mellett dönt. Ugyanakkor az 50+ faktorszám sem garantálja a teljes védelmet!

Ha az idei szezonra maradt a tavalyi fényvédőszerből, felhasználás előtt előbb érdemes ellenőrizni a flakon feliratán, hogy nem járt-e még le a szavatossága. (A fényvédők általában egy-három évig használhatóak a gyártást követően.) Érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha maradt a tavalyi szerből – és nem a sokadik flakonból – az azt is jelezheti, hogy nem alkalmaztuk megfelelően, kellő gyakorisággal. Kevesen tudják, hogy ha folyamatosan napon, például strandon tartózkodik valaki, akkor 2 óránként újra be kell kennie magát fényvédővel, és minden megmártózás után is, hisz a víz a készítmény nagyobb részét lemossa a bőrről.

Mivel a káros sugarak a víz felszínéről is visszaverődve akár az árnyékba is behatolhatnak, ezért vízparton a fényvédők alkalmazása akkor is fontos, ha nem tartózkodunk folyamatosan a napon. Aki bizonytalan, inkább kérje ki bőrgyógyász egyénre szabott tanácsát a bőrtípusáról és a napozáshoz a számára ajánlott szerekről!

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.07.07. 13:45:29

Nem véletlen, hogy a dédapáink, anyáink aratáskor is kendőt, hosszú
ujjú felsőt, és bő szoknyát viseltek. Hiába a jó tanács, a bevált módszer, a mai fiatalok többsége fedetlen fejjel, és villantós felsőben mászkál.
süti beállítások módosítása