Útikalauz anatómiába

Nagyobb keblek - nagyobb fájdalom?

2015.01.29. 16:11

Vélt vagy valós testi rendellenességek, szépséghibák miatt sokan fordulnak plasztikai sebészhez. Talán a legnépszerűbbek a mellműtétek, köztük is a mellnagyobbítás. Kevesen gondolnak arra, hogy ez komoly fájdalmakkal járó problémát is okozhat.

jan30-1630.jpg

Túlterhelt gerinc

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy az összes műtét, még az úgynevezett rutin beavatkozások is járnak némi kockázattal. Most nem erről van szó. Bár a cím kicsit sarkít, tény, hogy a nagy és súlyos mellek – legyenek a természettől adottak, vagy plasztikai beavatkozás eredményei -, komoly fájdalmakat, gerincproblémákat okozhatnak. Nem véletlen, még ha kevesebb szó is esik róla, hogy a mellplasztikai beavatkozásoknak jelentős része éppen a mellkisebbítés! Ennek során meg is emelik, feszesítik, esztétikusabb formát adnak neki, és ami egészségügyileg lényeges: a beavatkozás a mellhez kapcsolódó gerinc- és bőrproblémák enyhülését, vagy esetleg teljes megoldását eredményezheti. A jókora mellek súlya ugyanis, a gerinc felső részének folyamatos túlterhelése miatt nehezíti a mozgást, és nyak-, hát-, deréktáji fájdalmat is kiválthat.

A gerinc egymáshoz szorosan kapcsolódó csigolyákból áll, de a természetes görbülete mellett az izomcsoportok harmonikus egyensúlya szükséges az ízületek optimális helyzetéhez, terheléséhez. Mivel a növekedés folyamán a gerincnek és csigolyáinak helyzetét a mozgás során ellentétesen ható izomcsoportok alakítják ki, ha valahol túlterhelés jelentkezik, az a gerinc deformitásához vezethet. A csigolyák nagyobb fokú elmozdulása, a gerinc elhajlása oldalirányban, vagy az S alak egyenesedése, esetleg erősebb görbülete megbontja az egyensúlyt, és erős fájdalmakat, porckopást, porckorongsérvet, meszesedést, idegbecsípődést okozhat.

Sokkhatás és apró gondok

El lehet gondolni, hogy ha a mozgásszervek számára kellemetlen tünetekkel járó túlterhelést jelentenek a természettől adott, fokozatosan megnagyobbodó mellek, netán a szintén fokozatosan kialakuló jelentős túlsúly, milyen nehézségeket okozhat az egyik napról a másikra megjelenő plusz teher. Az első esetekben a test próbál kompenzálni, az izmok hozzáedződnek a feladathoz. A jelentős implantátumok súlya azonban olyan terhelést jelent, mintha egyik napról a másikra hirtelen hatalmas súlyokat kezdenénk cipelni. Ez szinte sokkhatásként éri a mozgásszerveket.

A megnövelt mellméret eredménye a több összefekvő bőrfelület, redő is, ami  kedvez a gombás betegségeknek, bőrproblémáknak.

A komoly egészségügyi gondok mellett a nagymellűek életét olyan hétköznapi apróságok is keserítik, mint például a ruha- és fehérneművásárlás nehézségei. Ami mellben jó, az derékban túlságosan bő. A ruhák és felsők elöl rövidek, felugranak, hisz a kebel „felveszi” az anyagot. Mivel nem általános a hatalmas méret, megfelelő méretű melltartót csak kevés helyen kapni. Ráadásul az sem ártana, ha esztétikus és kényelmes, kellő támaszt nyújtó lenne, de már annak is örülni kell, ha egyáltalán van.

Mozogni, sportolni nagy mellekkel nyilvános helyen kínosan feltűnő, de nehézkes, sőt, kifejezetten fájdalmas is lehet, ezért döntött nemrégiben egy híres teniszezőnő a sportpályafutása érdekében a mellkisebbítés mellett. A sportmelltartó, és a feszes, rugalmas holmik ugyan valamennyit segítenek, de így sem könnyű a gravitációval szembeszállni. Emellett kényelmetlen a biztonsági öv használata, de még az alvás is kihívást jelent mindazok számára, akiknek nagy a melle, és nem háton fekve szeretnék tölteni az éjszakát.

Megfontoltan érdemes

A mellnagyobbításnak azonban vannak vitathatatlan előnyei. Sok nőnek komoly pszichés problémát, gátlásokat okoz, ha nagyon kicsi a melle. Ők az ésszerűen megnövelt kebleikkel szinte egy új életet kapnak, visszanyert egészséges önbizalmukkal egészen másként szemlélik a világot, és másként is viszonyulnak hozzá. A különösen aszimmetrikus, megereszkedett, kitágult bőrű, vagy a terhesség és szoptatás után megváltozott mellnek is esztétikailag előnyére válik az arányos, kisebb implantátum beültetése.

Az orvosok általában a testarányokhoz harmonikusan illeszkedő, természetesnek ható méretváltoztatást javasolják. Ez nem jelent drasztikus többletterhelést, így nem vezet gerinc és mozgásszervi bántalmakhoz.

Egy másik jellemző elvárás a mellnagyobbító műtéttel kapcsolatban, hogy ha már kés alá fekszenek, legyen látványos az eredmény. A látványos fogalma pedig sokak szemében a feltűnően naggyal egyenlő – talán éppen azért, mert a műtéttel növelt keblek egyre általánosabbak, nehezebb kitűnni. Kevésbé foghat mellé, aki az orvosa által még javasolt legnagyobb méretet kéri, és nem ragaszkodik az extrém megoldáshoz.

Jó tudni azt is, hogy az implantátumok súlya azok anyagától függ, azonos térfogat mellett sem azonos, így, különösen a jelentős nagyobbításkor erre is tekintettel kell lenni.

Nagy keblűeknél rendkívül fontos a megfelelő melltartó viselése - hosszabb időre, általános alkalmazásra a sportmelltartó ajánlott.

Lényeges továbbá a gerincet és hátat kímélő életforma, valamint a szintén többletterhelést jelentő elhízás, túlsúly kerülése.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.01.30. 14:46:45

Ismerek olyan nőt is, aki inkább mellkisebbítő plasztikázást szeretne...

♔bаtyu♔ 2015.01.30. 14:57:59

Sok problémamegoldó jelentkezik ilyenkor, pld. én is:)

2015.01.30. 15:14:49

Sajnálom az áldozatokat de ahogy scrolloztam lefele az index főoldalon hangosan felkiáltottam, "úúúúúúú..."

lehet az írás reklámja kicsit, khm, el lett túlozva. lol.

négyzet 2015.01.30. 15:46:16

+ ahogy én láttam saját környezetemben, az addig vékony nők a hirtelen nagy műcicikhez hajlamosak hozzáhízni, hozzápuhosodni, talán mert megváltozik a testarány. És akkor jönnek a hason a hurkák.

♔bаtyu♔ 2015.01.30. 15:54:10

@négyzet: Műcici, fúj. Undorító. Sok aberrált pasas van, rábeszélik a nőt, aztán amikor szerencsétlen megjelenik gusztustalan szilikonmellével, rájön a pali, így már nem is kell neki a nő. Valakinek kis mellű nője van és nagy mellekre vágyik, egyszerűen csak meg kell ismerkedni egy nagymellűvel és kész. Minden csoda 3 napig tart, ezután otthagyja és nem kell vágyakoznia.

vernarancs 2015.01.30. 16:23:07

Jo, akkor nem nagyobbittatom meg.

Valóság nevű unokahúgotok 2015.01.30. 16:35:19

A nagy mellekkel kapcsolatban itt leírtak mindegyikét alá tudom támasztani a saját tapasztalatomból. Valóban akadnak gondok sportolás, pl. futás, kondizás közben,. (Úszni viszont nagyon jó, mert éppen hogy felkönnyülök.) Valóban nehéz megfelelő méretű, kényelmű és esztétikumú melltartót venni. Tényleg kevés a megfelelő konfekciódarab. A nyáron, vagy alvás közbeni mellek közé, alá izzadás is tud kellemetlen lenni.

Mivel 28 éves vagyok, így a hosszabb idő alatt kialakuló gerincproblémákat csak Anyumon keresztül ismerem, de azon edzéssel, a gerinc melletti mély hátizmok karbantartásával lehet valamit segíteni. Azonban pl. hosszas számítógépezés után nekem is fáj a hátam. Hogy ez nem csupán az üléstől van, azért tudom, mert pl. az egyetemi évfolyamtársnőim sokkal jobban állták ezt.

És vannak a nem fizikális problémák, amikor pl. a férfiak akár teljesen semleges szituációkban is "nem velem, hanem a melleimmel beszélgetnek", le nem tudják venni "róluk" a szemüket. Értem én, hogy ösztön, meg minden, de néha kifejezetten kellemetlen tud lenni! Olyan, mintha azt hinnék sokan, mint itt Batyu is, hogy a nagymellű lányok afféle vágykielégítő használati eszközök. Biztosan ezt sugallják a férfiösztöneik, de ezzel inkább lehet engem elidegeníteni bármiféle kontaktustól, mintsem arra késztetni. Röviden is meg tudom fogalmazni: bunkóság velem úgy viselkedni, mintha két megmarkolható csöcs lennék!:(

Mindezek ellenére nem akarom kisebbíttetni a melleimet. Szerintem azok a testemhez tartoznak és bizonyos értelemben az énképemnek is integráns részei. Megértem, ha valaki a hátrányok miatt rászánja magát, de ez távol áll tőlem.

♔bаtyu♔ 2015.01.30. 16:36:20

@vernarancs: Ne is, mert csak kiszúrsz magaddal. Ha valakinek nem kellesz csak nagy mellekkel, az nem téged akar, de azt te sem akarod.

aranea 2015.01.30. 19:04:46

Nagyon sok probléma van a nagy mellekkel. Rendszeresen bepálik alatta, és a merevítős melltartók is kidörzsölhetik. Melltartót venni rémálom, vagy marha drágán lehet venni, vagy szabathatja az ember, mert ami jó kosárban, annak széles a háta.
Alvás: fél óra fészkelődés-polcolgatás mire megfelelő (sajnos csak félig hasfekvő helyzetben tudok aludni, s ehhez a cicik nem megfelelőek). Ruhavásárlásnál kizárólag elasztikus darabok jöhetnek szóba. A gitárt sem tudom szabályosan tartani. Néha a biztonsági öv is gond (bár ez inkább autótípustól függ, valószínűleg módosítani kellene a magasságbeállításán). Sport... úszásnál a fürdőruha lehet gond, más nem. Torna sportmelltartóval megoldható, a futás, és főleg a lovaglás viszont még dupla (!) melltartó felvételével is nagyon gáz. Most azon gondolkozok, hogy csináltatok magamnak erős anyagból valami melleket testhez szorító kis mellénykét, mert a fel-le mozgástól FÁJ :(
Utánanéztem a kisebbítő műtétnek, de egyrészt nem engedhetem meg magamnak, másrészt sokkal rizikósabb, mint a mellnagyobbítás, ráadásul gyakori, hogy a mellbimbók érzékenysége megszűnik, márpedig nekem nagyon hiányozna ez az erogén zónám. Úgyhogy marad a kínlódás.

vernarancs 2015.01.30. 19:05:27

@♔bаtyu♔: Jo, azert szoros is vagyok, meg van egy peniszem is :)

vernarancs 2015.01.30. 19:09:57

@Valóság nevű unokahúgotok: "
És vannak a nem fizikális problémák, amikor pl. a férfiak akár teljesen semleges szituációkban is "nem velem, hanem a melleimmel beszélgetnek", le nem tudják venni "róluk" a szemüket"

Ezert csinaltattad, nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.30. 19:18:17

@Valóság nevű unokahúgotok:

"Biztosan ezt sugallják a férfiösztöneik, de ezzel inkább lehet engem elidegeníteni bármiféle kontaktustól"

Csak örülj annak, ha egyes férfiak csak a melleiddel beszélgetnek. Ebből tudhatod, hogy partnerként szóba sem jöhetnek.

cirrmurr 2015.01.30. 21:58:03

Gratulálunk a legujabb REKLÁM cikkhez.

BitPork 2015.01.31. 00:02:36

@Valóság nevű unokahúgotok: És mi van azokkal akiknek Christina Hendrics a non plus ultra? Akasszuk fel magunkat?
Természetes dolog a nőiesség bámulása szvsz. Az már kevésbé hogy ha emiatt valakit beskatulyázol. A nők meg szeretik a pasik fenekét stírölni, akkor mi is sértődjünk? ( Nekem egyszer annyira megcsípte egy lány a zebrán, a tömeg takarásába, hogy napokig nem tudtam rendesen ülni a véraláfutás miatt.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.31. 00:11:30

@BitPork:

"Nekem egyszer annyira megcsípte egy lány a zebrán, a tömeg takarásába, hogy napokig nem tudtam rendesen ülni a véraláfutás miatt."

Most panaszkodsz vagy dicsekszel? :D

BitPork 2015.01.31. 00:24:01

Jó lenne ezzel dicsekedni, de már lassan 20 éve volt :P és tényleg iszonyúan fájt. Akkor már inkább a bámulás.
( Különben ez volt életem egyetlen olyan élménye, amikor egy idegen lány valamilyen módon kifejezte a tetszését, uh ennyi öröm engedtessék meg )

Valóság nevű unokahúgotok 2015.01.31. 10:06:18

@vernarancs: Ha figyelmesen olvastál volna, akkor tudnád, hogy természetesek.

Valóság nevű unokahúgotok 2015.01.31. 10:11:41

@aranea: A mellény helyett próbáld ki a futótopot! Ha túl erösen szorítanád le mellénnyel, akkor fájna. A fürdöruhát meg felejtsd el!

aranea 2015.01.31. 12:23:42

Melyik márkát ajánlod, ami elérhető árú?
(A topless úszást nem hiszem, hogy elnéznék az uszodában, bár biztos lenne nőzősereg :D )

aranea 2015.01.31. 12:24:57

@vernarancs: honnan veszed, hogy csináltatta?!
süti beállítások módosítása