Útikalauz anatómiába

Új kórkép: egér-szindróma

2014.11.18. 12:05

Álljon meg egy pillanatra az olvasásban, és nézzen a kezére! Milyen helyzetben tartja a csuklóját, hogyan simul a tenyere az egérre? Ha ugyanebben a pozícióban van a kézfeje naponta akár nyolc-tíz órán keresztül is, ez bizony már súlyos mozgásszervi következményekhez vezethet!

Mouse_and_Cat.jpg

Nem feltétlenül kell kemény fizikai megterhelés ahhoz, hogy a tevékenység krónikus megerőltetést okozzon: mostanában például az egyik legjelentősebb munkahelyi ártalommá az ismétlődő terhelések okozta sérülés, az ún. RSI szindróma vált. A kézfej, az ujj ízületeit, a csuklót és az alkart érinti leggyakrabban, de nem kíméli a nyakat és a vállat sem. A  jelenség legfőbb oka a folyamatos izomfeszülés, a természetellenes, merev kéztartás, a tünetei pedig a kézmerevségtől, a beszűkült mozgástartományon és a terheléskor, illetve a pihenés után  jelentkező fájdalmon át az állandósult fájdalomérzetig terjednek. A számítógép mellett végzett munka, ezen belül az egér használata egyre gyakrabban jár fájdalmas következményekkel, krónikus gyulladásokkal a kéz és a váll területén.

Teniszkönyök az íróasztal mellett

Mint a neve is mutatja, a teniszezők speciális mozdulatai, a kinyújtott kart, a megfeszített izmokat érő terhelés válthatja ki a teniszkönyöknek nevezett állapotot. Erre a csukló és az alkar izmainak fájdalma jellemző, a hátterében pedig a felkarcsonton, könyöknél jelentkező csonthártyagyulladás áll. Kevesen tudják, hogy nemcsak a teniszezőket érinti, hanem egyre gyakrabban a számítógéppel dolgozókat is, éppen az egérhasználat jellegzetes, merev kéztartása, a túlfeszített izmok, a monotonon ismétlődő kis mozdulatok miatt.

Egérváll

Ráadásul az egér használata nemcsak az alkar és a könyök tájékán okoz problémákat, hanem egyre több számítógép mellett dolgozó panaszkodik váll- és hátfájdalmakra is. A mereven egy helyzetben tartott kéz, az íróasztal mellett akaratlanul is görnyedt test, a stresszes életvitel miatti „védekező testtartás” hosszabb távon izommerevséget, görcsöt, vérellátási zavarokat, ún. egérvállat alakít ki, ami nehezen oldódó hátfájdalmakhoz, vállpanaszokhoz vezet.

Nem ritka az ínhüvelygyulladás sem

Korábban elsősorban gépírónők és zongoristák, kézi kötők vagy hímzőnők szenvedtek ínhüvelygyulladástól, de mára kiderült, hogy a monoton, egyirányú mozgással még a minimális erőkifejtést igénylő számítógép-billentyűzet, sőt, az okostelefon használata is kiválthatja ezt a kellemetlen betegséget. A legjellemzőbb tünete a csukló és az ujjak merevsége, erős fájdalomérzet és az ujjak mozgatásakor hallott ropogásszerű hang. Enyhébb esetekben elegendő pihentetni, jegelni, de tanácsos orvoshoz fordulni vele, mert elhanyagolva hosszú ideig is elhúzódhat, a munkavégzést is akadályozhatja.

Egy kis egér-ergonómia

A számítógép-használat ártalmait csökkenteni lehet, ha a munkahelyén és otthon is figyel arra, milyen testhelyzetben végzi a munkát. Érdemes figyelembe venni az ergometriai szempontokat is, mert némi odafigyeléssel, a berendezés csekély változtatásával sok kellemetlenséget lehet megelőzni. Jó, ha a szék karfás, hogy az alkarját megtámaszthassa, a magasságát pedig úgy állítsa be a számítógépasztal előtt, hogy az asztal felülete ne legyen túl magasan. Az egér optimális helye - jobbkezeseknek - a billentyűzet jobb oldala mellett, a felhasználó középvonalához kicsit közelebb van, úgy, hogy használatához ne kelljen se a vállat, se a csuklót elfordítani. Ezért nem szerencsés az asztal alá csúsztatható keskeny billentyűzettartó használata, mert azon nincs hely a kar megtámasztására. Átlagos képernyőméret mellett a billentyűzetet kb. 30, az egeret kb. 25 cm-re ajánlatos tenni a felhasználótól.

Tippek a megelőzéshez

Manapság, sajnos, nem „divat” a munkaadóknál a munkavédelmi, egészségi szabályok, ajánlások betartása, de ha csak lehet, Ön próbáljon meg a saját munkaidejével úgy gazdálkodni, hogy beleférjen például óránként egy pár perces szünet. Rendszeresen álljon fel a gép mellől, mozgassa meg a tagjait, tegyen meg legalább néhány lépést (amit lehet, ne ülve végezzen, például a telefonálást). Ülés közben tartsa a hátát egyenesen, vállait húzza hátra, csípőjét kicsit döntse előre, időnként végezzen néhány vállkörzést.

Egérhasználat közben tartsa egyenesen a csuklóját, használjon olyan egeret, amely belesimul a tenyerébe. A legmodernebb technika (például az érintőképernyő illetve a beszédfelismerő szoftver használata) megkímélheti az állandó egérhasználattól, de addig is figyeljen a keze, csuklója egészségére: amikor csak lehet, pihentesse, tornáztassa a kezét, karját, tanuljon meg néhány alapvető lazítási és nyújtógyakorlatot, és naponta legalább félórát töltsön aktív mozgással.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamut 2014.11.19. 10:56:11

Hát ebből a posztból kb. annyit tudtunk meg hogy a nap kerek.

Aki komolyan keres megoldást, az fél perc guglival többet tud meg. Egy érdemi javaslat:
nipg.inf.elte.hu/headmouse/headmouse.html

Nem olyan gyors mint az egér, kell pár óra míg belejössz, de akinek fáj a csuklója az értékelni fogja.

driopios 2014.11.19. 12:11:50

@pamut: "Warning: Alpha version! Tested only on Windows 2000 and Windows XP"

kiforrott megoldás lehet, amit láthatóan folyamatosan fejlesztenek... ;D

Max & Maxina · www.maxandmaxina.blog.hu 2014.11.19. 12:36:19

OFF kicsit, és tudom, hogy nem a blog tehet róla, de a "nyavaja" nagyon durva, index címlapon! Szóljatok, szerintem, mert sokan a bloggal fogják kapcsolatba hozni, és ez elég gáz lenne.

... mondja Max, aki nem nyelvtannáci, de azért van, amitől besokall.... :-)

pamut 2014.11.19. 23:14:07

@driopios: ingyen van, működik. ha tudsz jobbat, mutasd.

efi 2014.11.23. 19:46:47

Csuklófájdalom? Tenyér az egérre simul? Dehát hogyan egereznek a többiek?
Nekem a csuklóm meg sem mozdul, a tenyerem nem ér hozzá és kizárólag az ujjaim mozgatják az egeret. Az egér pontosan középen van (a billentyűzet meg mögötte) és kb 60-70 fokot zár be a monitorral. Olyan szögben van tehát kb, mint amikor 2 kezünket magunk előtt összekulcsoljuk az asztalon aztán a balt elvesszük a jobb alá meg betoljuk az egeret. Így egyenes a csukló. Nem is fáj soha, sem csukló, sem ujj. Az asztal alján lévő billentyűzet tartót meg azonnal leszereltem, egyrészt irtó nagy hülyeség kezet lógatva mínusz 15 centin egerezni, másrészt az ember térde nem fér be az asztal alá. Egér a billenyűzet jobb oldalán? Az átlagos vállszélesség a csontok középvonalán 50 centi körül van és a billentyűzet is majdnem ennyi, így a kéz biztosan ki lesz fordulva.

Kis Mirjam 2014.11.27. 13:30:31

"Ezért nem szerencsés az asztal alá csúsztatható keskeny billentyűzettartó használata, mert azon nincs hely a kar megtámasztására." ezt írja a cikk, pedig más megoldás is van: olyan széket kell venni, aminek van karfája, így a kar teljes egészében erre helyezkedik és akkor igenis kényelmes a billentyűzettartó használata!...
Ezt én mondom, Kis Mirjam, sokéves számítógépes munka után, akinek így van mindig a karja a karfán.... és még soha nem fájt a keze......
süti beállítások módosítása