Útikalauz anatómiába

Vegyi üzem a bordák alatt

2014.09.17. 14:06

A máj életfontosságú szerveink egyike, elképesztő munkát végez, tulajdonképpen egy jól felszerelt vegyi laboratóriumként működik. Sajnos a modern életforma keretei között jócskán visszaélünk a tűrőképességével. 

20130106_maj.jpg

A has jobb oldalán, a bordák alatt elhelyezkedő máj az egyik legnagyobb szervünk, mintegy  másfél kilogramm súlyú, jellegzetes ék alakú, két nagy lebenyből áll. Sokrétű feladatköre van: meghatározó szerepet tölt be szervezetünk kiválasztó rendszerében, méregtelenítésében, a zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcseréjében, energiaellátásában, a felesleg raktározásában. A máj veszi kezelésbe a szervezetbe jutott vegyi anyagokat, a gyógyszereket éppúgy, mint az alkoholt, a mérgeket, akár belélegzés útján, akár a táplálékkal együtt vagy más módon, például a véráramon keresztül kerültek a szervezetbe. Kiválasztja, felveszi a gyomor-bélrendszerből érkező anyagokból a hasznos tápanyagokat, kiszűri, lebontja, lehetőség szerint semlegesíti a káros anyagokat, hogy azok aztán az epével együtt a bélen vagy a véráramon keresztül a vesén át távozzanak a szervezetből. A máj vegykonyhájában választódik ki sok létfontosságú anyag, fehérjék, zsírok, szénhidrátok, és itt termelődik az epe, több véralvadási faktor és a szervezet által előállított koleszterin is. Ezt az összetett funkciót segíti, hogy a máj a tüdőhöz hasonlóan kettős vérellátással, különösen gazdag érhálózattal rendelkezik. A májba a vér egyrészt a  belek, másrészt a szív felől érkezik. A bélfalak apró hajszálereit az ún. portális véna gyűjti össze, vezeti a máj belső, szivacsos hálózatába, ahol a megemésztett tápanyagok és káros anyagok átalakulnak. A májból ezután a vér a májvénán keresztül távozik a szív felé.

A máj emlékezik

A modern életforma nem kedvez a máj egészségének, hiszen számtalan nehezen feldolgozható kihívás elé állítja a szervezet legfontosabb méregtelenítő szervét. A májat terhelik a tartósító, színező, ízesítő és egyéb adalékanyagokkal dúsított kényelmi ételek, a megszámlálhatatlan gyógyszer, a drogok, a kozmetikumokkal, tisztítószerekkel szervezetbe jutott kemikáliák, a mozgásszegény életmódhoz képest túlságosan bőséges zsírbevitel valamint a különösen pusztító alkoholfogyasztás – mindez előbb-utóbb a májsejtek funkciózavarához, elhalásához vezethet. Betegségek, például a kóros elhízás, a kezeletlen diabétesz és a krónikus hepatitis B vagy C vírusfertőzés is okozhatnak májkárosodást. A máj ezeket nem felejti el: a betegségek, az apróbb-nagyobb ártalmak nyomot hagynak rajta sejtelhalás, hegszövet, keményedés formájában. A károsodások hosszabb távon összeadódnak, csökkentik a működőképes májszövet mennyiségét. Ugyanakkor a máj sokáig semmivel nem jelzi a bajt, nem fáj, mivel nagyon kevés a fájdalomérző ideg benne, és a hihetetlen regenerálódó képessége révén  sokáig még akkor is működteti a funkcióit, amikor már a májszövet többsége visszafordíthatatlanul károsodott.

Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani

A májbetegségekre jellemző, hogy sokkal könnyebb elkerülni mint gyógyítani azokat, bár ha időben felismerik, visszafordíthatók lehetnek. A májat óvja az alkohol és drogok kerülése, az inkább kevesebb, de jó minőségű, C- és E- vitaminokban dús, adalékanyagoktól és szennyeződéstől mentes friss élelmiszerek választása, a bőséges folyadékbevitel, a vegyszerekkel végzett munka közben a munkavédelmi szabályok betartása. A hepatitis B fertőzés ellen védőoltással lehet (és mindenképpen érdemes) védekezni, a hepatitis C esetében pedig a fertőzésveszélyes helyzetek, az alkalmi szex, a tetováló szalonok, a piercingek, a sterilizálatlan injekciós tű stb. kerülésével.

Rosszmájúak vagyunk?

Magyarországon súlyos a helyzet, a májkárosodás a szív és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek után a harmadik leggyakoribb halálozási ok. Bár az összes daganatos megbetegedésnek a májrákos esetek csak három százalékát teszik ki, a halálozási aránya kiemelkedően magas. A májbetegségek közül a májzsugorodás előfordulása Magyarországon drámaian magas, második helyen állunk vele Európában. Ennek oka nyilván nem az, hogy mi különösen haragtartó, dühödt nép lennénk (amely indulatok a kínaiak szerint megbetegítik a májat), sokkal inkább okolható a  mértéktelen alkoholfogyasztás. Ráadásul az elképesztő mennyiségben  fogyó szeszféle nagy része bögrecsárdából származik, pancsolt, ellenőrizetlen összetételű, rossz minőségű. Gyakoriak az egyéb (például munkahelyi) májkárosító tényezők, és súlyosbítja a helyzetet a hepatitis B és C fertőzések nagy száma is (mintegy 130 ezren lehetnek érintettek). A hepatitis C különösen alattomos: mielőtt kiderülne, képes a máj tömegének akár kétharmadát is elpusztítani

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása