Útikalauz anatómiába

Rák a világban - Amiben csak Mongólia előz meg

2014.02.19. 12:05

Magyarország riasztó adatokkal szerepel azon a térképen, amely a világ országainak rákstatisztikáit hasonlítja össze. A legdöbbenetesebb, hogy a százezer főre számított rákbetegség okozta halálozásban dobogósok vagyunk: csak Mongólia van nálunk is rosszabb helyzetben.

 cancer-map.JPG

A rákot gyakran tekintik a jólét betegségének, és valóban, számos gazdag országban ez a vezető halálok. Ugyanakkor a rákos haláleseteknek mintegy 70 százaléka az alacsony és közepes jövedelmű országokban történik, és az előrejelzések szerint a rák előfordulási gyakorisága a következő két évtizedben a legkevésbé fejlett országokban a duplájára fog nőni. Nemrégiben jelent meg az interneten a világ minden részére kiterjedő interaktív térkép http://globalcancermap.com/, amelyet böngészve döbbenetes adatokat találhatunk arról, hogy a daganatos megbetegedések mennyire sújtják a szegényebb országokat, köztük Magyarországot is. Van olyan rákfajta, amelyben világelsők vagyunk!

Lesújtó halálozási adatok

Rögtön az első, összesített adat elgondolkodtató: százezer lakosból Magyarországon átlagosan évente 282,9-nél diagnosztizálnak új daganatos megbetegedést. Mondhatnánk, hogy ezzel még a középmezőnybe tartozunk, hiszen például USA, Franciaország, Írország és Ausztrália területén ez az adat meghaladja a 300-at. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a rákbetegek milyen arányban remélhetnek gyógyulást: míg a felsorolt fejlett országokban az éves rákhalálozás az újonnan diagnosztizáltaknak csupán a harmada, Magyarországon több mint a fele, százezer lakosból évente 166,1-et érint! Ebből a szempontból Azerbajdzsánnál, Uruguaynál is rosszabb helyzetben vagyunk, egyedül Mongóliában rosszabb a helyzet: ott 242,2 új diagnózis és 185,2 haláleset jut százezer emberre.

A szegény országokban több a női daganat

Az összesített adatok után néhány daganatfajta gyakorisági és halálozási adatát külön is megkereshetjük az interaktív térképen. A mellrák világszerte a nők leggyakoribb rákbetegsége. Az évente diagnosztizált új emlődaganatok számában a legfejlettebb országok vezetnek – nyilván a magasan szervezett szűrővizsgálatoknak köszönhetően. Éppen ezek teszik lehetővé, hogy korai, jól kezelhető stádiumban felismerjék a betegséget, és így a halálozási arány jóval kedvezőbb legyen. Kanadában például (százezer nőre vetítve) 83,2 esetben találnak emlődaganatot, a halálozás pedig 15,6. A legmagasabb arányú halálozás néhány különösen szegény országban van, például Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben, ahol szűrővizsgálatok hiányában többnyire csak előrehaladott állapotban ismerik fel az elváltozást. (A szakértők felvetik a genetika szerepét is ebben, mivel az afrikai származású nőkben többször alakul ki az emlőrák agresszívabb formája.) Nigériában például 38,7 a diagnosztizált esetek aránya, míg a halálozás 22,8.

Magyarország adatai szerint a középmezőnyben foglal helyet: 56,8 új esetet találnak évente százezer lakosra számítva, és 18,6 a halálozási arány.

Hasonló a tapasztalat a méhnyakrákkal kapcsolatban is. Korábban a nők körében gyakori daganatos halálok volt például az Egyesült Államokban, míg mostanra a rákmegelőző állapotokat azonosítani képes teszteknek illetve a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinának köszönhetően a halálozási statisztika sokat javult. Az alacsonyabb jövedelmű országokban viszont, ahol a szűrővizsgálat ritka, továbbra is gyakori, halálos daganatfajta a méhnyakrák. Zambiában például 52,8 esetet találnak százezer nőre számítva, és 38,6-ot veszítenek el emiatt évente

Magyarországon 16,6 az új méhnyakrákos esetek és 5,6 az emiatti halálozás aránya.

Májrák: főbűnös a hepatitis, az alkohol és az aflatoxin

A májrákos esetek 85 százaléka a fejlődő országokban fordul elő. Az ázsiai országokban, például Mongóliában a sok (százezerből 94,4!) májrákos eset miatt az alkoholfogyasztás és a hepatitis B és C esetek nagy száma okolható. Nyugat-Afrikában (25,5) pedig az élelmiszereket szennyező, rákkeltő vegyületekben, így például a földimogyoróban lévő aflatoxinban keresik a májrák-esetek okát.

A magyarországi adatok viszonylag alacsonynak mondhatók, 3,7 új eset százezer lakosra számítva.

Tragikus világelsőség

A tüdőrák több embert öl meg világszerte, mint bármely más rákos megbetegedés. Első számú oka a dohányzás, ami nem azonnal fejti ki a hatását: akár harminc év is eltelhet a füstölés elkezdése és a tüdőrák kialakulása között. Így fordulhat elő, hogy ma is magas a tüdőrák előfordulása olyan országokban, mint például az Egyesült Államok, ahol az utóbbi években jelentősen csökkent a dohányzás. A fejlődő országokban, például Indonéziában éppen ellenkezőleg, egyre növekszik a dohányzók aránya, szakértők ezekben a térségekben a tüdőrákos esetek jelentős emelkedését prognosztizálják. Magyarországon egészen a legutóbbi időkig nem ért el jelentős eredményeket a dohányzás elleni kampány, sőt, a nők körében is egyre több cigaretta fogy. Új tüdőrák esetet évente százezer lakosból 52-nél diagnosztizálnak, 46 pedig az emiatti halálozás aránya. Ez azt jelenti, hogy évente egy nagyobb falu lakosságának megfelelő embert veszítünk el tüdőrákban. Mindkét adatban világelsők vagyunk: a felismert esetek számában az Amerikai Egyesült Államok és Lengyelország, Szerbia ugyan valamennyire közelíti a magyar adatot, de ott – talán a korábbi felismerés vagy a kezelés hatékonyabb volta miatt – a halálozás jóval kisebb arányú.

A prosztatarákot is a szűrés csökkentheti

A férfiak körében a második leggyakoribb rák világszerte a prosztata daganatos betegsége. Ezt a leggyakrabban a gazdag országokban diagnosztizálják a hatékony szűrésnek és a PSA teszteknek köszönhetően, viszont a legtöbb áldozatot az afrikaiak illetve az afro-amerikaiak körében szedi. Ők ugyanis genetikailag különösen fogékonyak a betegségre. Magyarországon sem ritka ez a rákfajta: százezer férfi közül 32,3-at érint, és 12,8-nak okozza a halálát évente.

Kelet-Ázsia átka

A gyomorrák a negyedik leggyakoribb daganatos betegség világszerte. Előfordulási gyakorisága különösen magas Kelet-Ázsiában. Ennek okát az ottani étkezési szokásokban, a sóval és ecettel tartósított élelmiszerekben keresik. A fejlődő országokban gyakran előforduló H. pylori baktérium-fertőzés is lehet a magas előfordulási arány hátterében. Ez a rákfajta Magyarországon nem kirívóan gyakori, de nem is ritka: százezer ember közül 10,4-nél fedezik fel évente, és 8,3 az emiatti halálozás aránya.

A legfontosabb adat

Végül érdemes böngészni egy kicsit ezen az interaktív térképen olyan szempontból is, hogy az adott térségben egy ma született gyermeknek összességében milyen életkilátásai vannak. A várható élettartam Japánban a legnagyobb, 83 év, és a legfejlettebb, leggazdagabb országokban alig marad el ettől: Kanadában, Franciaországban, Angliában és Ausztráliában 81, az USA-ban, Németországban, Ausztriában például 80 év adatik meg átlagosan. Közép-Európa ettől jócskán elmarad, Lengyelországban 76, Szlovákiában 75, Magyarországon 74 évre számíthatunk. Délebbre és keletebbre ez az adat többnyire romlik, a legrosszabbak a kilátásai annak, aki az életét Afrika középső vagy déli részén éli le. Itt, egyes országokban (elsősorban a szegénység, az éhezés, a rossz orvosi ellátottság és a nagy gyermekhalandóság miatt) például Kongóban, Mozambikban és a Közép-Afrikai Köztársaság területén az 50 évet sem éri el a születéskor várható élettartam.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolhás szomszéd 2014.02.20. 08:31:30

A többi országban miben halnak meg az emberek?

polly graph 2014.02.20. 09:48:51

Ahogyan a Bakancslistában mondja a rákos Jack Nicholson karakter:

Egy szerencsés fickó épp most kap szívrohamot.

www.youtube.com/watch?v=JAe_BaIQShw

Amúgy valamiben mindenkinek meg kell halnia. Nyilván nem mindegy mikor és hogyan. De amint sikerül csökkenteni valamely betegség halálozási arányát, ezzel együtt automatikusan meg fog nőni egy vagy néhány másiké.

trinidadi tini Dani 2014.02.20. 09:59:29

Végre egy olyan hír, amiből egyértelmű, hogy Magyarország jobban teljesít. Ha jövőre is ilyen ütemben mennek el az orvosok, akkor remélhetőleg elsők leszünk!

2014.02.20. 12:01:30

Grönland fehér.Oda kell költözni.
süti beállítások módosítása