Útikalauz anatómiába

Több mint 500 különböző májfunkciót találtak a tudósok

2014.01.06. 15:04

Ha év vége, akkor szilveszter, ha szilveszter, akkor alkohol, ha alkohol, akkor a máj is eszünkbe jut. Pedig nem csak ilyenkor kellene májunkra gondolni, ugyanis többször siet szervezetünk segítségére, mint hinnénk.
20130106_maj.jpg
Az emberi test egyik legfőbb méregtelenítője a máj. Májunk – amellett, hogy az emésztésében kiemelkedő szerepet játszó epe termeléséért felelős – számos olyan enzimet működtet, amelyek alkalmasak arra, hogy a szervezetünkbe bejutott legkülönfélébb vegyi anyagok, mérgek átalakításával hatástalanítsa azokat.

Azt már kevesebben tudják, hogy a méregtelenítés mellett a máj nem kevés egyéb biológiai folyamatért is felelős: többek között, itt történik számos olyan, úgynevezett alvadási faktor és plazmafehérje termelődése, amelyek hiánya esetén kóros vérzékenység, akár életveszélyes vérzések is kialakulhatnak. Emellett a keringésben lévő, elöregedett vörösvértesteink jó része is itt kerül lebontásra, átalakításra.

Egyes kutatások szerint a máj által termelt különböző enzimek száma az ötszázat is elérheti!

Mindezek alapján érthető, miért olyan nagyon fontos májunk épségét megőrizni, egészségére vigyázni, és éppen ezért milyen fontos egy-egy igen jó buli során is megálljt parancsolni magunknak.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása