Útikalauz anatómiába

Hasmenéskor igyunk kólát?

2013.12.10. 09:00

Egyre többször hallani, hogy hasmenés esetén igyunk kólát, és hozzá együnk ropit vagy sósperecet, mert ezek segítenek helyreállítani a felborult folyamatokat – ez nem hangzik rosszul, de vajon igaz-e? Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, tudnunk kell, mik azok az elektrolitok.

hasmenes-kola.jpg

Mik az elektrolitok, és miért van rájuk szükség?

Az elektrolitok elengedhetetlenek sejtjeink működéséhez. Részt vesznek többek között az ideg- és izomműködésben, a folyadékháztartás, és a vér pH-jának fenntartásában, a sérült szövetek újjáépítésében, és befolyásolják a vérnyomást is. A legfontosabb elektrolitok a nátriumion, a káliumion, a kalciumion, a magnéziumion, a kloridion, és a hidrogénkarbonát-ion. Egészséges emberek számára kiegyensúlyozott étrend mellett, csak fokozott fizikai igénybevétel esetén szükséges az elektrolitok külön pótlásáról gondoskodni.

Hasmenéskor viszont nemcsak folyadékot, hanem ezzel együtt elektrolitokat is veszítünk. Egyes hiedelmek szerint ezt a veszteséget pótolhatja a kóla.

A szakemberek szerint azonban mégsem alkalmas a hasmenés kezelésére a kóla: egyrészt nem pótolja vissza a fenti elektrolitokat, másrészt sok koffeint tartalmaz, ami nem igazán ajánlott gyerekeknek, ráadásul enyhén hashajtó hatású. A szervezet nátrium és kálium háztartása általában a nem súlyos hasmenés esetén stabil marad, feltéve, hogy a fontosabb szervek rendben működnek. Természetesen szükség van az elektrolitok pótlására, a sóspálcika vagy perec valóban segíthet a nátrium pótlásában. (Ráadásul a ropi száraz, ami szintén ajánlott hasmenéskor, ugyanis kerülni kell a zsíros ételeket.)

Elhúzódó, súlyos hasmenés esetén azonban a káliumhiány súlyos problémát jelenthet. A kálium többek között a szívizom sejtmembránjainak stabilitásáért felelős, és a szívritmus irányításában is szerepet játszik. Hiánya ezért akár szívritmuszavarokhoz is vezethet. A nátrium hiánya pedig fáradtságot és zavartságot okozhat, extrém esetben agyoedema léphet fel.

Kóla helyett tehát sokkal célravezetőbb, ha az elektrolit pótlására a gyógyszertárakban kapható készítményeket alkalmazzuk. Enyhébb hasmenés esetén a tea kevés cukorral és némi pirítóssal is segít. A legfontosabb, hogy sokat igyunk, felnőtteknél ez akár három litert, vagy annál is több folyadékot jelenthet.

Nem javasolt ugyanakkor hasmenés elleni tablettákat szedni, hasznosabb, ha hagyjuk, hogy az emésztőrendszerünkből távozzanak a vírusok, baktériumok és a felgyülemlett méreganyagok. Menjen, aminek mennie kell…

Amennyiben viszont három nap után sem szűnnek meg a tünetek, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totalpatec 2013.12.11. 04:14:41

Szerintem valamit összekevertek ebben a cikkben..
Az amerikaiak hányinger leküzdésére szoktak kólát inni. Ezt már mi is kipróbáltuk. Mindkét óvodáskorú gyerekemnél bevált.

kg_kilo 2013.12.11. 08:00:45

En is ugy tudom (es alkalmaztam mar tobbszor), hogy hanyas eseten jo.

Globetrotter2014 2013.12.11. 10:35:45

@kg_kilo: nekünk kifejezetten gyerekorvos javasolta, nyilván az aspartam mentes pirosat, és koffeinmentes változatban (asszem piros színű a doboz arany felirattal).

Namely 2013.12.11. 13:04:50

másnaposság ellen jó a kóla, hogy a gyomrot rendbe hozza
süti beállítások módosítása