Útikalauz anatómiába

Álmok, édes álmok

2013.10.15. 09:00

almok.jpg

Az emberi lét egyik nagyon különös jelensége az álmodás. Bizonyos alvási ciklusokban hangulatok, érzések, gondolatok, színes vagy színtelen képek tömkelege jelenik meg szemünk előtt. Hogy pontosan mit is jelentenek az álmainkban látott képek, miért is pont azokat és pont úgy látjuk – nos, ennek a kutatása a mai napig intenzíven folyik.

De kezdjük az elején! Ahhoz, hogy álmot láthassunk, el kell jutnunk az úgynevezett REM (Rapid Eye Movement) fázisba, hiszen az álmodás legnagyobb százalékban ebben a fázisban történik. Az álmainkban megjelenhetnek akkori és régebbi gondolataink, aktuális problémáink, vágyaink, félelmeink – mindezeket a legkülönfélébb szimbolikus köpenyekbe burkolva. Álmodás közben agyunk aktivitása az ébrenléti állapothoz hasonlóan igen intenzív, a motorikus funkciók azonban blokkoltak: így védi a testet attól, hogy az álom során átélt fizikai mozgások következtében az ne sérülhessen.

Speciális álomforma a rémálom, esetleg ennek visszatérő formája, melyekkel kapcsolatban ma is számos kutatás folyik. Egyes vélemények szerint, a REM-alvás célja a napközben átélt események tisztogatása, raktározása. Ha ez nem történik meg rendszeresen, a befejezetlen REM-alvások miatt rossz hangulat, szorongás alakul ki. Az már a pszichológia tárgyköre, hogy ilyen rossz passzban hajlamosabbak vagyunk a rosszat, a gyötrőt észrevenni, a poharunk mindig félig üres. Kísérletek szerint, ha valakit rendszeresen nem hagynak álmait végigálmodni, komoly pszichiátriai betegséget lehet nála előidézni. Állatokkal végzett hasonló kísérlet során az élőlények egy része el is pusztult.

A rémálom nem tévesztendő össze a lidércnyomással! Ez utóbbi az alvás non-REM fázisában jön létre, s bár intenzív tünetekkel (kiabálás, sikoltozás, rugdosás) jár, az illető nem emlékszik rá, nem hagy benne nyomot.

Ha valaki közvetlenül lefekvés előtt tölti meg a hasát, ne csodálkozzon, ha rémálmai lesznek, ilyenkor ugyanis beindul az emésztés, amelynek következtében olyan biológiai folyamatok indulnak el a szervezetben, ami az agyi aktivitást is fokozza. Ez pedig a REM-fázis során látott álom intenzitását is emeli.

Napjainkban is igen sokan foglalkoznak álomfejtéssel. Egyesek szerint álmaink segítségével bármilyen feltett kérdésünkre választ kaphatunk, feltéve, hogy elég ügyesek vagyunk a konkrét kérdés megfogalmazásában, majd a kapott válasz felismerésében. De, mint mindennek, ezeknek is megvan a maga speciális technikája.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása