Útikalauz anatómiába

Náthásan is szoptathat a kismama?

2013.09.17. 09:18

szoptatas-nathasan.jpg

A legtöbb kezdő anyuka kétségbeesetten hívja a védőnőt vagy a gyermekorvost, ha egy kezdődő nátha tüneteit észleli magán. Vajon szoptathatok-e ilyen állapotban? Átragasztom-e a fertőzést a kicsire? A szoptatás felfüggesztése, vagy a betegen tovább folytatott anyatejes táplálás a jobb döntés? A válasz pedig egyszerű.

Az anya megfázásakor sem kell abbahagyni a szoptatást. Az anyatej ugyanis – amellett, hogy a legjobb, minőségi táplálék egy kisbaba számára – nem csupán tápanyagokat tartalmaz, hanem számos olyan vegyületet (hormont, vitamint, immunanyagokat), melyek a kicsi immunrendszerét hivatottak erősíteni. Arról nem beszélve, hogy igen nagy valószínűséggel a baba ugyanúgy ki volt téve ugyanennek a kórokozónak, és esetleg éppen az anyatej híján gyűlne meg vele jobban a baja. Így azonban, a szoptatás során, a tejjel együtt készen kapja a specifikus ellenanyagokat is.

A szoptatás, mint tudjuk, közel sem csupán etetés, annál sokkal több: összebújás, az édesanyával való legszorosabb kapcsolódás, biztonság, megnyugvás, védelem. A szoptatott kicsik többnyire ellenállóbbak sok olyan betegséggel szemben, amelyek tápszeres társaikat esetleg „ledöntik a lábukról”.

Ne adja fel!

Természetesen, előfordulhatnak olyan esetek a mama és a baba részéről is, amelyek megnehezítik, vagy esetleg teljesen megakadályozzák a szoptatást. De még ilyenkor is érdemes törekedni rá. Segítségre pedig több helyről is számíthat az édesanya: nőrokonok, védőnők, gyermekorvosok, és fejlett szoptatási tanácsadói hálózat nyújthat segítséget, vagy szolgálhat hasznos tanácsokkal egy-egy vitatott kérdéssel kapcsolatban.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

áasdklfjáasn 2013.09.19. 01:25:29

Azt nem tudom.
De hogy szophat, az biztos.

SzaGyu 2013.09.19. 07:51:56

Náthásan miért ne szophatna az anyuka. Szopjon nyugodtan. Semmi baja nem lesz.
Sőt. Előbb meggyógyul.
süti beállítások módosítása