Útikalauz anatómiába

Tévhit: A skizofrénia egyenlő a kettős személyiséggel

2013.09.05. 08:38

dr_jekyll.jpg

A skizofrénia szóra sokaknak ugrik be Dr. Jekyll és Mr. Hyde esete. Az egy testben lakozó, két teljesen eltérő személyiség története egyszersmind hátborzongató és csodálkozásra késztető.

Ugyanakkor, óriási tévedés azt hinni, hogy a skizofrén betegek így élik napjaikat. A fenti történet szereplője ugyanis korántsem ebben a kórban szenved, betegsége inkább az úgynevezett disszociatív személyiségzavarok csoportjába sorolható.

Tévhit tehát, hogy a skizofrén betegek többféle (kettős, vagy annál több) személyiséggel bírnak.

A skizofrénia tünetei

Erre a betegségre egészen másféle tünetek jellemzőek, amelyek természetesen a kórkép súlyosságától függően teljesedhetnek ki. Csak néhány példával élve, a teljesség igénye nélkül: gondolkodási zavarok, nemritkán téveszmék, akár egész téveszmerendszerek felépítése. Egyesek meggyőződése lehet ilyenkor például, hogy az őt elraboló UFO-k chipet ültettek a bőre alá; mások totális családi botrányokba fulladó veszekedéseket provokálnak állandó és alaptalan féltékenységi rohamaikkal; megint mások komolyan hiszik, hogy ők maguk és családjuk titkos ügynökök által megfigyelés alatt állnak. A skizofrén betegeknél nem ritkák az akusztikus hallucinációk sem. Az ilyen isteni vagy ördögi sugallatra egyesek komolyan képesek önmaguk és mások testi épségét veszélyeztetni.

Súlyosabb esetben az egész személyiség széteshet. Az érzelmi élet elsivárosodik, nem ritkán heves dührohamokkal tarkítva. Ezek a betegek megjelenésükre nem adnak és sokszor teljesen összefüggéstelenül beszélnek.

A betegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezők (stressz!) egyaránt szerepelnek, talán pontosan emiatt olyan széles a betegség tüneteinek palettája, és általában, a kórkép súlyossága.

A skizofrén betegek kezelése

A skizofrén betegeket pszichiáter szakorvos gondozza, súlyos esetben pedig akár kórházi felvétel is szükséges. A betegség terápiája összetett: a gyógyszerek mellett egyéni és csoportos pszichoterápiák is zajlanak.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gumirocker 2013.09.05. 15:35:59

Ahham, gondozza. Ha hajlandók elmenni orvoshoz. De e többségüknek nincs betegségtudata. A mentő pedig csak akkor viszi be őket - jogszabályi előírás - ha ön- vagy közveszélyesek, ha erőszakos cselekedetet követnek el. Ha "csak" pokollá teszik a hozzátartozóik/munkatársaik életét a téveszméikkel, akkor nem lehet őket orvoshoz juttatni beleegyezésük nélkül, tehát nem jutnak orvosi segítséghez. Ez a Circulus Vitiosus.

Üveges Éva 2019.11.30. 21:15:20

@gumirocker: E.ü. dolgozó vagy ?
Szoc. gondozó ?
Netán vmilyen,,psychológiai" tanfolyamon vettél részt ?
Csak mer' olyan okos vagy.
süti beállítások módosítása