Útikalauz anatómiába

Pontosan miért is kell fogat mosni?

2013.05.06. 08:41

fogkefe.jpgÁltalános nézet, hogy a fogmosás legfontosabb szerepe az, hogy eltávolítsuk az étkezések során fogaink közt megbújó ételmaradékot. Természetesen ez is fontos, de a fogmosás elsődleges célja mégsem ez. Akkor mi?

Nos, a fogmosás valódi célja azoknak a baciknak az elűzése, melyek igen aktívan vesznek részt a fogainkon kialakuló, későbbiekben azt károsító plakkok képződésében. 

Gyermekkorunkból biztosan ismerősen cseng, a szüleinktől untig hallgatott intelmek egyike a „gyere azonnal, és moss fogat” kezdetű litánia. Ez – ellentétben esetleg sok más, felmenőink által előszeretettel prédikált hasonlóval – nem egy haszontalan jó tanács.

Éppen ellenkezőleg: a fogaink épségének megőrzéséhez vezető út a napi fogmosásokkal van kikövezve. (Természetesen, vannak egyéb tényezők is, amelyek befolyásolhatják fogaink egészségét – ne becsüljük például alá a genetika erejét.)

A fogmosás tehát a bacik eltávolításával ezen plakkok kialakulását hivatott megakadályozni: a plakkok a fogon, illetve a fognyakon helyezkednek el, melyek miatt később szuvas üregek, és fognyak problémák jöhetnek létre. (Persze a fogmosás segíthet az ételmaradékok eltávolításában is, de erre a célra vannak hasznosabb módszerek, pl. a fogselyem használata.)

A plakkos baktériumok zömében olyan élelmiszerekkel jutnak be a szájüregbe, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak cukrokat, keményítőt – emiatt kell tehát ezeket minden étkezés után, de legalábbis napi két alkalommal fogmosással eltávolítani.

A fogakon létrejöhetnek úgynevezett meszes (kalcifikált) plakkok is: ha ezeket észleljük, jobb, ha minél hamarabb felkeressük fogorvosunkat, aki a legmodernebb technikákat bevetve, hipp-hopp, eltávolítja azokat. Erre átlagosan 6-9 havonta lehet szükség.

A fentiek alapján tehát nem igaz az a régi mondás, miszerint este lefekvés előtt elég egy almát elrágcsálni, s az megtisztítja fogunkat. Sőt! Még az is lehet, hogy egy édesebb fajta, gyümölcscukorral teli almafalatkával több kárt okozunk, mint hasznot.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepke 2013.05.06. 16:54:17

Hááát, azért ennek elég nagy az irodalma az interneten is. Két kattintással ennél sokkal szakszerűbbet lehetett volna összehozni. Bizony, az elsődleges cél, sőt a cél egyáltalán, az ételmaradék eltávolítása. Ugyanis a baktériumok szinte születésünktől fogva a szánkban élnek, nem steril környezet a száj, és nem is lehet őket kiírtani. Ezek a baktériumok a cukrot bontják savakig, és ezek a savak oldják a fogzománcot. Ami persze kioldódik-visszaépül, de minél tovább van ételmaradék, annál tovább áll fenn ez a savas hatás, és ha ez a folyamat tartósan eltolódik az oldódás irányába akkor alakulnak ki a lyukak. Úgyhogy mindenki inkább azt jegyezze meg, hogy legalább napi kétszer fogmosás, különösen az esti a fontos, utána már nincs evés. Főétkezések között nincs édesség nassolás, a szénsavas üdítők naphosszat tartó szopogatása pedig a lehető legrosszabb amit a foggal tehetünk. És legalább este fogselyemmel a fogközöket is ki kell pucolni, mert egy fél grillcsirke még simán ott tud maradni csak egy fogmosással. És ha már mindezen túl van az ember, akkor a nagyon hardcore fogtisztítók még annyit tehetnek a fogukért, hogy a cukor helyett nyírfacukrot (xilit) használnak, mert ezt nem emésztik a baktériumok a szájban mert nem olyan a szénlánc amivel tudnak mit kezdeni. Pont ezért, mert nem emészthető a mikroorganizmusoknak, a nyírfacukorral nem is lehet élesztőt felfuttatni.
süti beállítások módosítása