Útikalauz anatómiába

Hány izom kell egy lépés megtételéhez?

2013.04.08. 09:05

Eddig még valószínűleg nem tettük meg, gondoljunk csak bele: szóval mozog a lábunk, tehát a lábfej, a lábikra izmai nyilván kellenek és ott van a combunk na meg persze a törzsünk sem marad ki, a karjainkkal is kalimpálunk… tehát biztos jó sok izom kell a járáshoz. De mennyi is?

1lepes200izom-tenylegkicsi.jpg

Anatómiai tanulmányok alapján elmondhatjuk, hogy egyetlen lépés megtételéhez kb. 200 különböző izom összehangolt működése szükséges. És akkor még nem beszéltünk arról az idegrendszeri struktúráról, ami ennek a bonyolult rendszernek a megbízhatóságáért felel.

Korábban már írtunk arról, hogy a lábunkban mintegy 52 csont található. Önmagában ez is elég lenyűgöző tény, amit felülmúl a csontokon eredő és tapadó izmok még ettől is nagyobb száma. Hogy miért is van szükség ilyen sokra? Például, hogy a legegyenetlenebb talajon se bukjunk orra, hanem apró billenések nélkül, nyílegyenesen és tűpontosan haladhassunk célunk felé. Azaz az állás és a járás abszolút biztonságosságához.

Hatalmas munka ez, nemcsak az izmoknak, a csontoknak, és az ízületeknek, hanem az idegrendszerünknek is. Ez utóbbi esetében, jelentős szerepet játszik a belső fül egyensúlyérzékelő szerve, a motoros agykéreg, illetve a kisagy azon területei, melyek a koordináció kialakításában vesznek részt.

Ha ezek közül bármi károsodik, a járás biztossága és biztonságossága azonnal sérül. Ez a változás megfigyelhető az alkoholos befolyásoltság miatti koordinációs zavaroknál, vagy akár egy bokaficam esetében is.

Az izmok megfelelő terhelhetőségéhez megfelelő vérellátásra is szükség van! A testünk érhálózatán keresztül folyamatos ellátást kapunk oxigénből és a működéshez elengedhetetlen tápanyagokból. Ennek hiánya esetén az izmok működése zavart szenved, és akár fájdalom is kialakulhat. Ilyen pl. az úgynevezett „kirakatnézegető betegség”: a lábszárizmok vérellátásáért felelős artéria szűkülete séta közben meg-megállásra készteti a beteget.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása