Útikalauz anatómiába

Este vagy reggel vagyunk magasabbak?

2013.02.28. 13:53

Végezzen el egy egyszerű kísérletet: mérje meg a testmagasságát reggel, közvetlenül ébredés után. Nap közben csináljon mindent pont úgy, mint egy átlagos napon. Majd mérje meg magát este, lefekvés előtt. Az eredmény meglepő lesz!

reggeli magassag.jpg

Reggelente átlagosan 1 centiméterrel vagyunk magasabbak, mint délután-estefelé. Hogy mi ennek a magyarázata?

Vázrendszerünket a csontok és a köztük elhelyezkedő ízületek alkotják. Ez utóbbi fő összetevője a porcszövet. Ez egy rugalmas anyag, mely vastagságát szűk határok közt ugyan, de képes változtatni. Napközben, ahogy mozgunk a porcok összepréselődnek, kevés folyadékot is veszítenek, és ebből a sok, apró változásból estére már mérhető méretkülönbség keletkezik.

Alvás közben (már ha az vízszintesen fekvő pozícióban történik! az értekezleten ülve történő szunyálás nem ér!) a csontokra nehezülő gravitáció más irányt vesz, mint függőleges helyzetében. Ezáltal a porcokat érő „préselő” erő is megszűnik, és a szövet, rugalmasságánál fogva, lassan „kirúgja magát”, visszanyeri eredeti alakját.

Általában ennek a jelenségnek nincs igazán jelentősége, de egy gerincferdüléses beteg számára a délutáni órákban már erős derék- és hátfájást okozhat. A testmagasság csökkenésével párhuzamosan ugyanis a gerinc görbülete is fokozódik, ezzel egyre jobban feszítve az inakat és az izmokat. Ez a fájdalom erősségének a növekedésével jár.

Éppen ezért tanácsos ilyenkor egy órácskára lefeküdni, hogy az összenyomódott porcok kicsit felszabadulhassanak a nyomás alól, s máris enyhülnek a panaszok.

Természetesen, ilyen rövid időtartamú pihenés nem elegendő ahhoz, hogy azonnal visszaálljon a „reggeli formánk”: általában több, minimum 4-6 óra kell ahhoz, hogy a porcok teljesen regenerálódjanak.

Hasonló folyamat játszódik le egyébként az öregedés során is, azzal a különbséggel, hogy az sajnos már nem visszafordítható: az évek számával arányosan szervezetünk víztartalma is csökken. A porcok szép lassan, fokozatosan összenyomódnak. Ezért van az, hogy az idős emberek általában alacsonyabbak, mint húsz-harminc éves korukban.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása