Útikalauz anatómiába

Evés vagy alvás nélkül bírunk ki több időt?

2013.01.29. 11:50

Megfelelő mennyiségű ivóvízzel evés nélkül akár egy hónapig is ki lehet bírni. Zsírtartalékkal rendelkezők kivételesen előnyben! De vajon mennyi ideig bírjuk ki alvás nélkül?

2.jpg

A kevés alvás már pár nap alatt extrém személyiségzavarokat és pszichológiai változásokat produkálhat. Eddig a leghosszabb alvás nélkül kibírt idő 11 nap volt, melynek során az illető végig ébren maradt, de a vizsgálat végén már akadozott a nyelve, agresszív lett, hallucinált, és sokszor nem is emlékezett arra, mit csinál. Nem véletlen, hogy az alvásmegvonás kegyetlen módszerét rendszeresen alkalmazták(zák?) vallatáskor…

Hogy miért fontos az alvás?

Alvás közben a szervezet pihen: az izmok ellazulnak (ezért a fekvő testhelyzet), lassul a légzés, a szívverés – miközben agyunkban intenzív munkálatok zajlanak: az átélt események, vágyaink, gondolataink keveredve hozzák létre álmainkat.

Felmérések szerint a felnőtt lakosság 20-30%-a küzd átmeneti, 10%-a pedig hosszabb ideig tartó alvási nehézségekkel. Néhányan közülünk krónikus álmatlanságban szenvednek, ami azt jelenti, hogy csak néhány órát képesek éjjelente átaludni. Extrém esetben ez odáig fajulhat, hogy az illető lefekvés előtt maroknyi gyógyszer bevételére kényszerül.

Miért baj a kialvatlanság?

Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet. A reagáló-, tanulási- és tűrőképesség, a figyelem, a munkateljesítmény csökken, egyre kifejezettebb ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi betegségek és a szellemi leépülés kockázata is lényegesen fokozódik.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása