Útikalauz anatómiába

Rosszul tudod: A láz

2013.01.16. 16:25

hoemelkedes-kisfelbontas.jpg

Ezt is rosszul tudod…

Ha száz embert megkérdezünk arról, hány foktól beszélhetünk hőemelkedésről – kilencvenkilencen szinte kapásból rávágják: 37. Pedig, a hőmérő skáláján piros színnel jelölt érték korántsem biztos, hogy kóros!

Nagy általánosságban igaz, hogy az emberi testhőmérséklet 36.3 és 37.4 C fok között abszolút normálisnak mondható.  Ez természetesen a hónaljban mért értéket jelenti, köztudott ugyanis, hogy a szájüregben, vagy végbélben mért hő esetén a normál érték ennél kb. fél fokkal magasabb (ez utóbbi módszert használják pl. kis csecsemők testhőjének megállapítására).

Mi is az a láz?

Különböző behatásokra (leggyakrabban fertőzés kapcsán) a szervezetben felszabaduló ún. mediátor (hírvivő) molekulák mintegy „átállítják” a központi idegrendszer által vezérelt „termosztátunkat” egy magasabb értékre, s a megemelt értékhez testünk is alkalmazkodik: borzongás, libabőr jelentkezik. Eredményes lázcsillapatás esetén a termosztát „visszaállítódik” eredeti értékére, s ennek következtében fokozódik a hőleadás, ereink kitágulnak, izzadni kezdünk.

Mi számít láznak és miért veszélyes a láz?

Hogy ez az ún. normál érték kinél mennyi, az egyénenként változik. Van, akinek a normál testhőmérséklete 37,3 C, míg másnál ez már a láz előszobája, más néven hőemelkedés. 

Forró nyári napokon előfordulhat, hogy a nagy meleg miatt a normál testhőmérsékletünk kissé megemelkedik – ez jellemzőbben kisebb gyermekeknél fordul elő, akiknek még nem olyan fejlett a testhőt szabályozó rendszerük. A belső hő emelkedése azért lehet veszélyes, mert az adott szervezet nem ehhez van szokva, s a megváltozott hőmérséklet terhelheti a keringést, a légzést.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása