Útikalauz anatómiába

Hogy hívják az orr és a felső ajkak közti bemélyedést?

2013.04.18. 13:32

Talán nincs még egy olyan része a testnek, ami ennyire szem előtt lenne a mindennapok során, mégis szinte senki nem tudja, hogy mi a pontos megnevezése. Szóval mi a neve ennek a bemélyedésnek?

utikalauz-anatomiaba--ajak-orr-kozott-kisfelbontas.jpg

A válasz:

philtrum. A philtrum az embrió fejlődése során, a kétoldali arcnyúlványok egyesüléséből jön létre. Ha valami probléma miatt az anyaméhen belül zavart szenved ez a folyamat, különböző súlyosságú fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Ilyen például a nyúlajak, vagy a farkastorok.

A nyúlajaknál a kívülről is észrevehető részek, azaz az orr és felső ajak bőrfelülete károsodik, míg a farkastorok esetében a mélyebb területek, azaz a lágy- és a kemény szájpad, illetve a felső állkapocs is érintett. Ezek a fejlődési rendellenességek az esztétikai problémán túl akár igen jelentős funkcióvesztést is okozhatnak és megnehezíthetik a beteg életét.

Az ókori Görögországban élők számára ez a parányi bőrfelület nagy jelentőséggel bírt: alakja, nagysága mind-mind információt hordozott tulajdonosukról. Sőt! Adott személy erotikus kisugárzását is növelte egy szépen ívelt, széles philtrum.

A philtrum, és az ezt övező sáncok a mai kor emberének is hasznos tudnivalókkal szolgálhatnak: egyes vélemények szerint sokat elárul az illető szexuális beállítottságáról, esetleges önbizalomhiányáról, vagy éppen feszült állapotáról. Ezek alapján a keskeny árok alacsony fokú szexualitásról, elvesztett önbizalomról, vagy akár belső feszültségről is árulkodhat.

Vannak, akik igen nagy energiákat fektetnek abba, hogy eme apró bőrterület alapján komoly jellemrajzi elemzést készítsenek tulajdonosáról, és hiszik, hogy ezek, akárcsak a philtrum tulajdonságai, veleszületett, egyénre jellemző dolgok. Hogy ez mennyire működik, azzal kapcsolatban még nincsenek kézzel fogható bizonyítékok, de ki tudja, talán nekik van igazuk…

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása