Útikalauz anatómiába

Szívroham – mindig fáj?

2012.12.14. 11:02

szivroham2.jpg

Közkeletű vélekedés, hogy a szívroham mindig éles fájdalommal jár. De vajon tényleg így van? Több kutatás igazolta azt az érdekes tényt, hogy a két nem tagjai egy akutan lezajló szívroham tüneteit sokszor egészen másképpen képesek megélni: míg a férfiak szinte minden esetben erőteljes feszítő jellegű mellkasi fájdalmat éreznek, erősen verejtékeznek, és szaporán lélegeznek – addig a nők több esetben inkább csak hányingerről és bizonytalan mellkasi panaszról panaszkodnak. 

Nehezítheti a kórkép felismerését a tünetek esetleges intermittáló jellege (azaz, a tünetek hol erősödnek, hol akár teljesen meg is szűnnek), mely tévesen a gyomorégés diagnózisát vetheti fel, s az emiatt késleltetett orvosi beavatkozás akár életveszélyes állapotot is okozhat.

Természetesen, a szívinfarktus a nőknél is megjelenhet intenzív mellkasi panaszok formájában – ekkor azonban inkább a mellkasfal felől nyakba, hátba, állkapocsba sugárzó jellegűnek írják le – szemben a férfiakkal, akik ilyenkor csak szimplán erős mellkasi fájdalom jelenlétéről számolnak be.
A gyors felismerés életet menthet! Mentőt a 104-es számon kell hívni!

Nagyon fontos tehát: ha bármilyen olyan tünetet észlelünk, amely alapján a legcsekélyebb mértékben is felmerül a szívroham gyanúja, azonnal hívni kell a mentőket, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegét. Ne halogassuk az orvos felkeresését: inkább történjen egy „felesleges” EKG- és laborvizsgálat, minthogy a legrosszabb megtörténjen.

Célszerű a panaszok jelentkezése esetén azonnal bevenni egy Aszpirin tablettát, mely igen hatékony egy esetleges szívroham esetén a későbbi szövődmények megelőzésében. Az orvosi beavatkozás az első két órában a leghatékonyabb, ekkor a legmagasabb ugyanis az elhalálozás kockázata.
A szív- és érrendszeri betegségekről bővebben itt olvashat.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása